Birsalmából készülhet lekvár, kompót vagy akár befőtt is, de talán az egyik legnépszerűbb különlegesség, az a birsalmasajt, amely évszázadok óta szerepel a magyar konyhában. A birsalmasajt készítés házilag egy kis türelmet igényel ugyan, de az eredmény megéri: a sűrű, pirosas, szeletelhető édesség akár ünnepi ajándéknak is tökéletes. Számos változat létezik, így nem véletlen, hogy olyan sokan keresnek rá a „birsalmasajt recept” kifejezésre.

Különleges ételek birsalmából
A gyümölcsből nemcsak édes finomságok, hanem különleges főételek is készülhetnek. A birsalma krémleves vagy a birsalma leves egyszerűen elkészíthető, akár pudingporral is sűríthető. Aki még izgalmasabb ízekre vágyik, kipróbálhatja a birsalma főzeléket vagy a sült birsalmát is, sőt, akár birsalma likőr is készülhet a gyümölcsből.
Mikor érett a birsalma?
Ahhoz, hogy finom ételek készüljenek a birsalmából, érdemes tudni, hogy mikor érett a gyümölcs: akkor, ha már szép sárga, illatos, és enyhén szöszös a héja.
Milyen hatásai vannak a birsalmának?
A birsalma jótékony hatása közé tartozik, hogy vitaminokban, rostban és antioxidánsokban gazdag, így támogatja az immunrendszert és az emésztést. Ugyanakkor érdemes megemlíteni a birsalma negatív hatásait is: túlzott fogyasztása egyeseknél puffadást okozhat, a magjait pedig érdemes kerülni. A birsalma magjában található amigdalin nevű anyag a szervezetben kis mennyiségben cianiddá alakulhat. Ez a vegyület azért veszélyes, mert a sejtek mitokondriumait bénítja, így a szervezet nem tudja felhasználni az oxigént, ami sejthalálhoz vezethet. A cianid már kis mennyiségben is okozhat fejfájást, szédülést, hányingert, légszomjat vagy szapora szívverést.
Íme 5 birsalmás recept, amit érdemes kipróbálni





Ha kipróbáltad valamelyik receptünket, vagy van egy saját, jól bevált ötleted, oszd meg velünk a Főzzünk együtt a Mindmegettével Facebook-csoportban! Ha pedig a Mindmegette videós tartalmai között is böngésznél, akkor kövess minket a TikTokon, vagy látogasd meg Youtube-csatornánkat.















