A bakonyi sertésszelet eredete kacifántosabb, mint azt elsőre hinnénk. Létezett ugyanis egy bizonyos bakonyi sertés, egy kitűnő minőségű, őshonos magyar malacfajta, amelynek őseit még a római légiók hozták magukkal Pannónia területére. Ez a sertés volt a mangalica őse. A bakonyi módra, azaz gombával, gombapörkölttel készített húsos étel pedig először a Gundelben jelent meg. Nincs konkrét receptúra, viszont a gombaragu és a hús közös mindegyik megközelítésben.

FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE
A bakonyi sertésszelet receptje: ez egy laktató húsos fogás
A bakonyi sertésragu lelke a jóféle hús, a gomba és a szafthoz elengedhetetlen pörköltalap. Ezek együttesen hozzák létre azt a semmihez sem fogható ízvilágú laktató ételt, ami ebédre csodás választás, és ami mellé a rizstől a főtt tésztán át a nokedliig minden passzol. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója most videón is megmutatja a bakonyi sertésszelet receptjét, de természetesen nem maradhat el az írott formában közzétett receptúra sem!
A bakonyi módra készített ételek persze nemcsak sertéshúsból állhatnak, hiszen a paprikás-pörköltes szaft és a gomba, meg a végén belekerülő tejfölös habarás teszi jellegzetessé ezt az ételt, így akár csirkecombból (vagy combfiléből), pulykahúsból, csirkefasírttal, sőt akár vegán módra is elkészíthető. Aki szereti a gombapörköltet vagy a gombapaprikást, az nagy valószínűséggel ezt az ételt is szeretni fogja. Minél változatosabb fajtájú gombákat használunk, annál ízletesebb lesz a ragu!
Hozzávalók a bakonyi sertésszelethez:
- 1 tk. zsír
- 15 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg erdei gomba
- 2 ág kakukkfű
- 80 dkg szeletelt tarja
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek. pirospaprika
- ½ dl fehérbor
- 1 db paradicsom
- 2-3 dl alaplé vagy víz
- 1 dl habtejszín
- 2 ek. tejföl
- 1 ek. liszt
- ½ csokor petrezselyem

FOTÓ: MINDMEGETTE
A legjobb receptek sertéstarjából
A sertéshús a magyar konyha kedvelt alapanyaga, szeretjük a sertéscombot, a sertéskarajt és a sertéstarját is. Ez utóbbi a legzsírosabb mind közül, épp ezért alkalmas arra, hogy hagymaágyon megsüssük egy kevés fokhagymával, sóval és borssal, de úgy is zseniálisan finom fogást készíthetünk, ha friss szilvát karikázunk a hússzeletekre. Tarjából készül a cigánypecsenye, a hentes tokány és a borsos tokány is, fűszerezhetjük mustárosan, rozmaringgal, de akár csak sóval és borssal is.







