Alapételek

Szaftos hús a legjavából: így készül a bakonyi sertésszelet, a laktató ebéd

A bakonyi sertés klasszikus magyaros a fogások közé tartozik, de sokan nem tudják, hogy ennek az ételnek a története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza. Bármi is az eredete, az biztos, és kétségtelen, hogy eszméletlenül finom, tartalmas fogás a bakonyi sertésszelet. Íme a mi receptünk.

A bakonyi sertésszelet eredete kacifántosabb, mint azt elsőre hinnénk. Létezett ugyanis egy bizonyos bakonyi sertés, egy kitűnő minőségű, őshonos magyar malacfajta, amelynek őseit még a római légiók hozták magukkal Pannónia területére. Ez a sertés volt a mangalica őse. A bakonyi módra, azaz gombával, gombapörkölttel készített húsos étel pedig először a Gundelben jelent meg. Nincs konkrét receptúra, viszont a gombaragu és a hús közös mindegyik megközelítésben.

Bakonyi sertésszelet
Bakonyi sertésszelet
FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

A bakonyi sertésszelet receptje: ez egy laktató húsos fogás

A bakonyi sertésragu lelke a jóféle hús, a gomba és a szafthoz elengedhetetlen pörköltalap. Ezek együttesen hozzák létre azt a semmihez sem fogható ízvilágú laktató ételt, ami ebédre csodás választás, és ami mellé a rizstől a főtt tésztán át a nokedliig minden passzol. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója most videón is megmutatja a bakonyi sertésszelet receptjét, de természetesen nem maradhat el az írott formában közzétett receptúra sem!

A bakonyi módra készített ételek persze nemcsak sertéshúsból állhatnak, hiszen a paprikás-pörköltes szaft és a gomba, meg a végén belekerülő tejfölös habarás teszi jellegzetessé ezt az ételt, így akár csirkecombból (vagy combfiléből), pulykahúsból, csirkefasírttal, sőt akár vegán módra is elkészíthető. Aki szereti a gombapörköltet vagy a gombapaprikást, az nagy valószínűséggel ezt az ételt is szeretni fogja. Minél változatosabb fajtájú gombákat használunk, annál ízletesebb lesz a ragu!

Hozzávalók a bakonyi sertésszelethez:

  • 1 tk. zsír
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg erdei gomba
  • 2 ág kakukkfű
  • 80 dkg szeletelt tarja
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • ½ dl fehérbor
  • 1 db paradicsom
  • 2-3 dl alaplé vagy víz
  • 1 dl habtejszín
  • 2 ek. tejföl
  • 1 ek. liszt
  • ½ csokor petrezselyem
Egyszerűen nagyszerű a bakonyi sertésszelet
Egyszerűen nagyszerű a bakonyi sertésszelet
FOTÓ: MINDMEGETTE

A legjobb receptek sertéstarjából

A sertéshús a magyar konyha kedvelt alapanyaga, szeretjük a sertéscombot, a sertéskarajt és a sertéstarját is. Ez utóbbi a legzsírosabb mind közül, épp ezért alkalmas arra, hogy hagymaágyon megsüssük egy kevés fokhagymával, sóval és borssal, de úgy is zseniálisan finom fogást készíthetünk, ha friss szilvát karikázunk a hússzeletekre. Tarjából készül a cigánypecsenye, a hentes tokány és a borsos tokány is, fűszerezhetjük mustárosan, rozmaringgal, de akár csak sóval és borssal is.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.