Az aranygaluska, ez a cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta sokak kedvence, az őszi-téli időszakban gyakran kerül az asztalra egy kiadós bableves vagy gulyás után, második fogásként. Ám másnapra - ha marad, ugye - sokszor kiszárad a tészta, és már a bőséges mennyiségű mártás sem tudja eléggé feljavítani. Ebben a receptben némi almával turbózunk a tölteléken, amitől szaftosabb lesz a végeredmény, a sodót pedig az alma legjobb barátjával, fahéjjal tesszük ellenállhatatlanná.
Itt a szezon, érdemes kipróbálni ezt az almás-diós változatot is!

FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN
Hozzávalók (8 személyre):
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 3 dkg vaj
- 2,6 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
Az összeállításhoz és a tetejére:
- 8-10 dkg vaj
- 1 evőkanál barna cukor
- A töltelékhez:
- 3 reszelt alma
- 15 dkg darált dió
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 2 evőkanál cukor
A sodóhoz:
- 3 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál keményítő
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3-4 evőkanál cukor
- A kelt tészta összes hozzávalóját egy tálba rakjuk, és kidagasztjuk. Ha már szépen összeállít, és elválik az edény falától, akkor cipóvá formázzuk, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle.
- Egy kivajazott sütőtálba tesszük a kiszaggatott tészta felét, megkenjük olvasztott vajjal. Az almát tálba reszeljük, összekeverjük a darált dióval, a gyömbérrel, a fahéjjal és a cukorral, egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. Erre a rétegre jön a kiszaggatott tészta másik fele. Lekenjük a tetejét vajjal, megszórjuk barna cukorral. 170 fokos sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
- Elkészítjük az öntetet: egy vastag talpú edényben felforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy kis tálban a tojássárgájákat összekeverjük a keményítővel, a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral (ha túl sűrű, pici vizet adhatunk hozzá). Ha felforrt a tej és tejszín keveréke, lassan, folyamatos keverés közben hozzáöntjük, és takaréklángon sűrűre főzzük. Hidegen kínáljuk az aranygaluska mellé.
- Előkészítés: 1 óra
- Kelesztés: 1 óra
- Sütés: 35 perc









