Az alfajor nevű dél-amerikai sütemény volt a hétfőn meghalt Ferenc pápa kedvenc édessége. Ennek a süteménynek a receptjével tisztelgünk most a szentatya előtt.

A dél-amerikai konyha egyik legismertebb édessége, az alfajor, nemcsak omlós tésztájáról és édes karamellkrémes töltelékéről híres, hanem arról is, hogy ez volt Ferenc pápa egyik kedvenc süteménye. Az argentin származású egyházfő gyakran emlegette gyermekkora kedves ízeit – az alfajor ezek közé tartozott. 

Az alfajor nevű dél-amerikai sütemény volt Ferenc pápa kedvenc édessége.
Az alfajor nevű dél-amerikai sütemény volt Ferenc pápa kedvenc édessége. 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az Alfajor volt a kedvence

Ferenc pápa katolikus államfő lévén a világ egyik leghíresebb embere volt, mégis a szerény és visszafogott életet választotta, és ez megmutatkozott az étkezési szokásaiban is, annak ellenére, hogy bizony szeretett jókat enni. Szerette a tengeri herkentyűket, a csirkét a kedvenc desszertje pedig az alfajor nevű dél-amerikai édesség volt, ami elmondása szerint a gyermekkorára emlékeztette. Ennek a finom, omlós süteménynek a receptjével tisztelgünk a szentatya előtt. 

Alfajor

Hozzávalók: 

A tésztához: 

  • 20 dkg liszt
  • 30 dkg kukoricakeményítő 
  • ½ tk szódabikarbóna
  • 2 tk sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg sótlan vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 db citrom reszelt héja

A karamellkrémhez: 

  • 39 dkg cukrozott sűrített tej
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 csipet só 

A forgatáshoz: 

  • kókuszreszelék
  1. A lisztet, a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát és a sütőport egy tálba szitáljuk. Egy másik tálban habosra keverjük a porcukrot és a szoba-hőmérsékletű vajat. Egyesével hozzákeverjük a szoba-hőmérsékletű tojássárgákat, a vanília kivonatot és a megmosott citrom lereszelt héját. 
  2. Három részeltben hozzáadjuk a száraz hozzávalókat. Pitetésztához hasonló elegyet kell kapnunk. Amikor már félig összeállt kézzel áthajtogatjuk, de ne gyúrjuk! A tésztát alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre. 
  3. A tésztát kinyújtjuk 8-10 mm vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a tésztákat és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Arra figyeljünk, hogy ne piruljanak meg. 
  4. A karamellkrémhez a sűrített tejet beleöntjük egy sütőtálba, hozzáadjuk a fahéjrudat és a csipet sót, majd vízfürdőt készítünk: a sűrített tejes tálat egy nagyobb sütőtálba tesszük, majd annyi vizet öntünk a két tál közé, hogy az a kisebb feléig érjen. A sűrített tejet a vízfürdővel együtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 1 órára. Ha kell, időnként pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A fahéjrudat kivesszük a tejből, majd kihűlt sűrített tejet egy habverővel simára keverjük. 
  5. Párokba rendezzük a tésztakorongokat. A párok egyik darabját megkenjük a karamellkrémmel, összeillesztjük a másik darabbal, majd a sütemény oldalát kókuszreszelékbe forgatjuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Pihentetés: 60 perc

Sütés: 1 óra 15 perc

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.