Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Akár 1,5 kiló mínusz 3 nap alatt: csirkés zöldségleves, avagy a gyors zsírégető diéta

default user icon
MME
A káposztaleves-kúra már lejárt lemez: helyette egy olyan csirkés zöldséglevest ajánlunk, ami az összes fontos tápanyagot tartalmazza, ezáltal pedig remek alapot jelent egy pár napos kúrához.

A csirkés zöldségleves számos előnnyel bír. A benne lévő hús értékes fehérjéket tartalmaz, míg a felhasznált zöldségek bővelkednek az anyagcserét serkentő összetevőkben, például csípős ízű kapszaicinben és gingerolban. Az egészséges zöldségek jóllakottságérzetet eredményeznek, ezáltal megelőzik a farkaséhséget.

Hogy működik?

– Ha éppen csak szorít a nadrág vagy a szoknya, elég egyetlen fogyókúrás napot beiktatnod. Ilyenkor ebédre és vacsorára egyél levest.

– Amennyiben 1-1,5 kg-ot szeretnél fogyni, akkor 3 egymást követő napon ez a leves legyen az ebéd és a vacsora.

Tipp: Reggelire tökéletes választás a müzli. Emellett igyál sokat, vagyis legalább 1,5 l vizet fogyassz el naponta!

Figyelem: 3 napnál tovább nem szabad követni a leveskúrát!

A recept

Hozzávalók (2 adaghoz):

2 db sárgarépa
5 dkg zeller
1 db burgonya
1 szál póréhagyma
25 dkg csirkemellfilé
1 diónyi friss gyömbér
1 db kisebb piros csilipaprika
1 db tyúkhúsleveskocka
1 tk currypor
5 dkg vörös lencse

bors
citromlé
1-2 szál újhagyma

Elkészítés:

1. A sárgarépát és a zellert meghámozzuk, előbbit felkarikázzuk, utóbbit felkockázzuk. A húst megmossuk, a pórét felkarikázzuk. A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk. A gyömbért a héj eltávolítása után finomra reszeljük. A csili magjait kikaparjuk, a húsát  vékony karikákra szeljük.

2. A répát, a zellert, a pórét, a burgonyát, a gyömbért és a csilit lábosba tesszük, és felöntjük 1-1,2 l vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát és a curryt, majd a megmosott csirkemellet is, és alacsony hőfokon, lefedve főzzük kb. 10 percig. Beleszórjuk a megmosott vörös lencsét is, és addig főzzük, amíg a lencse és a hús puha nem lesz.

3. A csirkemellet kivesszük, falatnyi darabokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe. Sóval, borssal és citromlével zíesítjük, végül megszórjuk a felkarikázott újhagymával.

Kalóriatartalom: kb. 320 kcal/adag

A főszereplők

Póréhagyma

Rostanyagai és illóolajai serkentik az emésztést. Emellett A-, B- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül többek között kalciumot és káliumot is tartalmaz.

Zeller

A kalóriatartalma csekély, ugyanakkor bővelkedik jóllakottságérzetet előidéző rostanyagokban. Segíti továbbá a salaktalanítást, mivel kihajtja a szervezetből a felesleges vizet.

Curry

A nálunk ismert currypor különböző fűszerek keveréke. Ezek egyike a kurkuma, amely serkenti az anyagcserét. És ami még nagyszerűbb: csökkentheti az édesség utáni vágyat is!

Csilipaprika

A csípős ízért felelős kapszaicin miatt is a hatékony zsírégetők közé sorolható. Fokozza a hőtermelését, márpedig a szervezet ilyenkor több kalóriát használ fel. Emellett antioxidáns hatása is van.

Csirkemell

Bővelkedik fehérjében, ugyanakkor csak kevés zsírt tartalmaz. A fehérje alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal megakadályozza a farkaséhség jelentkezését.

Burgonya

Értékes növényi anyagokat és sok rostanyagot tartalmaz, amelyek rendkívül laktatóak. A kálium, azáltal, hogy kíméletes módon salaktalanít, kiűzi a felesleges vizet a szövetekből.

Gyömbér

Az anyagcsere szempontjából az illóolajai a legfontosabbak. A csípős anyagok, mint a gingerol és a soagol, salaktalanító hatásúak, valamint növelik a termelődő emésztőnedv mennyiségét.

Tipp: A gyömbér akkor friss, ha a héja sima és feszes.

Vörös lencse

A hüvelyesek a leglaktatóbb táplálékok közé tartoznak: a növényi fehérjék és szénhidrátok ideális kombinációja jellemzi őket, amihez alacsony zsírtartalom is társul. Elsősorban a héjuk tartalmaz laktató rostanyagokat.

Sárgarépa

Kálium-, magnézium- és B-vitamin-tartalma révén pozitív hatással van az anyagcserére. Sok benne a növényi rost, ezért hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít. 

Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss