Nagyon egyszerűen elkészíthető, és mégis kitűnő fogás ez a töltött gomba, ami akár egy könnyű vacsora is lehet, de körettel egy kiadósabb ebéd is. A kéksajtkrémmel töltött gomba kulináris élmény, amit bárki megoszthat a szeretteivel!
Az egyszerű ételeket a minőségi alapanyagok teszik különlegessé. Ha egy összetevőnek erős, jellegzetes és karakteres íze van, mint mondjuk egy kéksajtnak, akkor elég belőle egy kevés is, hogy megbolondítson és új szintre emeljen bármilyen ételt. A gombák többségében semleges ízűek, így remekül lehet játszani a fűszerekkel, akár a töltött gomba esetében is, amihez a friss zöldfűszerek és az aromás sajtok is nagyon jól passzolnak.
Kéksajtkrémmel és pirított baconnel töltött gomba FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
Így készül a kéksajtkrémes töltött gomba
Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója a tőle megszokott remek érzékkel párosította az ízeket ebben a töltöttgomba-receptben, ahol a kéksajt meghatározó, de mégsem tolakodó, kiegészíti a kakukkfű és a rozmaring illatos aromáját, a sült bacon füstösségét és a szárított paradicsom édességét. Ez a töltött gomba az egyszerűsége ellenére (vagy miatta) igazi kulináris élmény. Íme a zseniális töltött gomba receptje.
Ezzel a kéksajtkrémes töltött gombával bárki sikert arathat a konyhában, romantikus vacsorára pedig keresve sem lehet jobb fogást találni a gyertya remegő fénye mellé.
Hozzávalók:
20 dkg bacon
80 dkg Portobello gomba vagy fehér csiperke
só
frissen őrölt fekete bors
3-4 tk. friss kakukkfű
1 tk. friss rozmaring
2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg natúr krémsajt
20 dkg Lazur kéksajt
10 dkg szárított paradicsom
olívaolaj
Elkészítés:
A gombafejeket, nedves papírtörlővel megtisztítjuk, majd eltávolítjuk a tönköket, ezeket apróra vágjuk, majd felhasználásig félretesszük. Jöhet a tölteléket többi hozzávalója is. A bacont apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, alacsony lángon kevergetve ropogósra pirítjuk, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Ugyanebben a serpenyőben a visszamaradt zsiradékon kevergetve 6-7 perc alatt megpirítjuk a felaprított gombatönköket, ízesítjük sóval és borssal. A pirítás vége felé fűszerezzük finomra vágott friss kakukkfűvel, rozmaringgal és zúzott fokhagymával, 1-2 percig kevergetve tovább dinszteljük, majd felhasználásig félretesszük.
Következhet a töltelék összeállítása! Egy tálba tesszük a krémsajtot, hozzámorzsoljuk a Lazur kéksajt kétharmadát, a pirított gombatönköt, az apróra vágott szárított paradicsomot, valamint a kihűlt bacon kétharmadát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük a töltelékalapot.
Az elkészült tölteléket a gombafejek belsejébe adagoljuk, egyenletesen elosztjuk, majd a töltött gombafejeket kiolajozott, sózott tepsire tesszük, a tetejére Lazur kéksajtot morzsolunk, és a maradék pirított bacont is egyenletesen elosztjuk rajta. A csinos kis gombákat a 190 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 20-25 percig sütjük, amíg a töltelék szépen megpirul, a gomba pedig megpuhul.
Az elkészült gombát melegen tálaljuk, igazi ízrobbanás: a gomba földes ízjegyei, a bacon füstössége, a paradicsom édessége és a Lazur kéksajt kellemes, karakteres íze tökéletes harmóniát alkot.
A videó és a recept megjelenését a König-Units Kft. támogatta.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.