Az ősz sokak számára szomorú, hiszen elmúlt a nyár, egyre rövidebbek a nappalok és a természet is elveszti élénk, vibráló zöld színét. Sokan viszont pont szeptembertől kezdve kezdenek igazán kivirulni, életre kelni, amint elmúlnak a forró napok, a természet magára ölti a barna, a piros és a sárga árnyalatait, előkerülhetnek a meleg takarók, illatgyertyák és a sütőtökös finomságok. Ha te is kipróbálnád a sütőtökös gnocchit, itt a receptje!

FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
Az ősz csemegéje a sütőtök, amit nemcsak sütve fogyaszthatunk
Szeptembertől kezdve kerülnek igazán gyakran a tányérunkra az almák, körték, a szőlő és a szilva, meg a sütőtökből készült ételek. Míg nyáron nem, ősszel és télen már nagyon kívánjuk a melengető ételeket, a krémleveseket és a húsleveseket, és ha már odakint szürkül a táj, bent varázsolunk színeket magunk köré. Ezt pedig nemcsak a lakás dekorálásával tehetjük meg, hanem finom fogásokon keresztül is.
A sütőtök fantasztikus, hiszen finom, tele van vitaminnal és sütés közben olyan édes és fűszeres az illata, hogy ha ez belengi a lakást, nincs is szükség illatgyertyát gyújtani. A sült sütőtökből készíthetünk muffint, feldobhatjuk vele a hummuszt, de pités, piskótatekercses és még kávés recept is található nálunk. Ezt a listát bővítettük most a világhírű sütőtökös gnocchival, ezzel a finom ebéddel, amit a körte, a gorgonzola sajt és a pirított dió dob fel igazán.
Hozzávalók a sütőtökös gnocchihoz
A gnocchi titka, hogy a krumplit és a sütőtököt hagyjuk teljesen kihűlni, ugyanis ha melegen kezdjük beledolgozni a lisztet, akkor jóval többet vesz fel, mint kellene és kemény lesz a végeredmény.
A gnocchihoz:
- 40 dkg sütőtök
- 15 dkg burgonya
- kb. 20 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 1 dl olívaolaj
- 1/2 tk. fehér bors
A körteraguhoz:
- 30 dkg körte
- 2 dkg vaj
- 1 ek. citromlé
- 2 ág kakukkfű
A gorgonzolaszószhoz:
- 15 dkg gorgonzola
A tálaláshoz:
- 5 dkg dióbél
- 2 dkg vaj
- 1 ág friss kakukkfű
A sütőtökös gnocchi receptje elkészíthető a körteragu és a gorgonzola nélkül is, akár más sajtból való szósszal is, de akkor is nagyon finom ha friss fetasajtot morzsolunk csak rá. Sőt igazán extra fogás lehet belőle, ha a sütőtök nemcsak a tésztába kerül, hanem sütőtökös szószt is készítünk, amibe keverhetünk egy kevés sült kápia paprikát is.
A recept és a cikk megjelenését a Tognana támogatta.















