A jó steak titkai – itt mindent megtanulhatsz róla


Sokan szeretik a jó steaket – csakhogy meg sem próbálkoznak a sütésével, azt feltételezve, nem tudják otthon igazán jól elkészíteni. Néhány kudarc, vagy akár csak egy alkalom, mikor egy szép szelet, nemes húst „cipőtalppá” sütnek, elég ahhoz, hogy többet ne kísérletezzenek. Pedig jó steaket sütni otthon nem lehetetlen – sőt, pár alapvető technikát elsajátítva nem is bonyolult feladat! Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója a Mindmegette Gasztroközpontban minden szükséges tudnivalót megoszt majd!

„A jó steakhez jó alapanyag kell, megfelelő eszközök és persze technikai ismeretek” – vallja Kósa Kolos, a Minden, ami steak kurzus házigazdája. Az élményfőzésen az alapoktól indulunk: Kolos bemutatja, mire kell figyelni az alapanyagok kiválasztásakor, megosztja, honnan ismerjük fel az igazán jó, steaknek való húsokat, és persze végigkíséri a programon résztvevőket a főzés teljes folyamatán. „Sokan nem tudják, de a magyar marha tejmarha, húsa nem alkalmas steaksütésre. Sok esetben ránézésre meg lehet mondani, melyik szeletből lesz a legfinomabb az étel – persze csak ha tudjuk, mire kell figyelni” – magyarázza.
A főzőkurzuson résztvevők három fogást készítenek el, egy friss tatár beefsteaket előételnek, egy brazil steaket zöldbors-mártással és szalmaburgonyával, majd egy citromos–bazsalikomos mascarponekrémet málnaraguval és kekszmorzsával.
„Az volt a célom, hogy a menüsor minden tételében legyen valamilyen »mumus«, tehát olyan munkafolyamat vagy alapanyag, amitől sokan tartanak. Ezért készítünk előételt nyers hússal, nyers tojással – úgy, hogy közben tökéletesen biztonságos marad a fogyasztása. És a desszertbe is ezért teszünk házi karamellkrémet, aminek főzésétől sokan tartanak. Szerintem, ha egyszer együtt megcsináljuk mindezeket, rájövünk, hogy semmi nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk” – mondja Kolos.
Steak kurzusát a Mindmegette Gasztroközpontban, frissen átadott workshop-terünkben tartjuk. Az első alakalom október 4-én, a második november 22-én lesz. Többi kurzusunk közül itt válogathatsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.