Főzés során sok mindenre szükségünk lehet, a legtöbb konyhában azonban számos olyan dolog megtalálható, melyeket már évek óta nem használtunk. Kezdjük tehát a rendrakást a konyhaszekrények alapos átkutatásával, és szanáljunk ki mindent, amire már egyáltalán nincs szükségünk. Van, akinél a poharak gyűlnek fel, másnál a sosem használt étkészletek okozzák a problémát, vagy a használaton kívüli – örökölt vagy ajándékba kapott – serpenyők foglalják a helyet, esetleg soha nem használt muffinformák, tésztaszűrők és megunt konyhai robotgépek kerülnek elő a szekrény mélyéről.
Ha valamely eszköznek eszmei értéke van, esetleg a későbbiekben még szeretnénk használni, keressünk neki helyet egy beépített szekrény mélyén vagy a padláson, azt azonban, amit biztosan soha nem fogunk elővenni, inkább adományozzuk el. Ha így teszünk, segíthetünk egy rászoruló családon is, így könnyebb lehet megválni a feleslegessé vált konyhai kiegészítőktől.
Ha sikerült megszabadulnunk a felesleges konyhai eszközöktől, a munkát folytassuk azzal, hogy mindennek megtaláljuk a maga helyét. Először is gondoljuk át, hogy melyik alapanyagot, tálat vagy evőeszközt pontosan hogyan használjuk, ennek megfelelően próbáljuk rendszerezni azokat. Kinevezhetünk egy polcot a poharaknak, egyet a tányéroknak vagy éppen a sütéshez használt eszközöknek; a fűszereket, az olajat és egyéb zsiradékot tárolhatjuk a főzőlap közelében, az éles evőeszközöket pedig – a könnyebb és biztonságos elpakolás érdekében – a mosogatógép mellett.
Figyeljünk arra, hogy a rendszeresen használt dolgok legyenek elsősorban kéznél, azok a robotgépek vagy tálalóedények pedig, melyeket csak nagyon ritkán, esetleg ünnepi alkalmakkor veszünk elő, kerülhetnek a magasabban lévő vagy egyébként nehezen elérhető szekrényekben.
Az sem mindegy, hogy a konyhaszekrények belsejében hogyan tároljuk a kisebb tárgyakat. Ezek ugyan nincsenek szem előtt, ha azonban itt eluralkodik a káosz, és semminek nem találjuk a helyét, az gyorsan meglátszik majd a konyhapulton is. Használjunk átlátszó, felcímkézett tárolókat a száraz élelmiszereknek és a fűszereknek, így nem kell a zacskók között kutatnunk és amellett, hogy mindig megtaláljuk, amire szükségünk van, még azt is azonnal látjuk, ha valamiből újat kell vásárolni.
A fiókokban válasszuk el egymástól a különböző evőeszközöket, legyen külön helye a fakanalaknak, műanyag spatuláknak, hámozóknak, reszelőknek és minden egyéb apróságnak. Ha nem férünk el a szekrényekben, akár a falra is felszerelhetünk különböző polcokat, kampókat vagy mágneseket, melyek a funkcionalitáson felül dekorációs elemként is szolgálhatnak.
A konyha tisztán tartása természetesen akkor a legnehezebb, ha egyszerre többféle ételt készítünk. Ilyenkor sok kisebb-nagyobb eszközt használunk, melyek gyorsan felhalmozódnak, evés után pedig érthető módon nem lesz kedvünk még a rendrakáshoz is. Ezért ha főzés közben felszabadul néhány percünk – például amíg felforr a víz vagy átsül a hús egyik oldala – ezt használjuk ki arra, hogy gyorsan visszapakoljunk a hűtőbe vagy elmosogassuk azt, amire már nincs szükségünk. Ha így teszünk, elkerülhetjük a kaotikus állapot kialakulását akkor is, ha egy nagyobb társaság számára készítünk éppen vacsorát.
A legtöbb családban a főzésért ugyanaz a személy felel, ez azonban nem jelenti azt, hogy a konyha összepakolása is kizárólag az ő dolga lenne. Vonjuk be a munkába a családtagokat is: tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy a szennyes edényeket tegyék a mosogatóba, a pultot pedig töröljék le maguk után. Ezek olyan apró feladatok, melyeket már a kicsik is el tudnak végezni, a mi dolgunkat azonban jelentős mértékben megkönnyítheti.
Ha odafigyelünk arra, hogy főzés közben is fenntartsuk a rendet, máris egy nagy lépést tettünk előre. A következő legyen az, hogy rendszert viszünk a takarításba: lefekvés előtt szánjunk néhány percet arra, hogy kipakoljuk a mosogatógépet, eltegyük az elöl hagyott edényeket, letöröljük a pultot, megtisztítsuk a főzőlapot vagy éppen szennyesbe dobjuk a konyharuhát. Ha reggel egy rendezett, tiszta konyhába lépünk be, a napunk is sokkal jobban indul majd, ezt az apró áldozatot tehát érdemes minden nap meghozni.
A konyhát naponta többször használjuk, itt ráadásul minden tevékenység természetes módon együtt jár egy kis felfordulással. A helyiség rendben tartása tehát nem mindig egyszerű, egy kis tudatossággal és odafigyeléssel azonban egyáltalán nem lehetetlen. Figyeljünk arra, hogy mindennek legyen meg a maga helye, ezt pedig a család minden tagja ismerje meg; lehetőleg mindenki pakoljon el maga után, és ne hagyjuk, hogy a káosz eluralkodjon. Ha naponta néhány extra percet a konyhára áldozunk, sikerülhet a rend folyamatos fenntartása.
(x)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.