Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeretnél igazán jó helyen enni? Ezek Magyarország legjobb éttermei!

November 15-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2017 étterem- és borkalauz, amely 231 hazai étterem és 569 bor tesztjét tartalmazza, továbbá bemutat 163 borászatot és 244 szállodát.

A legjobbaknak járó díjak idei nyertesei


Az év feltörekvő étterme: Pajta, Őriszentpéter 

Messziről is érdemes felkeresned ezt a 21. századi értelemben vett bisztrót, amely egy tájba illeszkedő modern táncházban nőtte ki magát csúcskonyhává. A Pajta missziójának tekinti, hogy a slow mozgalom szellemében beemelje az őrségi ízeket az ínyenc köztudatba. Michelin-csillagos mesterek mellett tapasztalatot szerzett séfjük, Söre Csaba a hagyományokra építkezve alkot újragondolt, tájjellegű fogásokat a helyi beszállítóktól származó alapanyagokból: friss erdei gombából, vadhúsból, hajdinából, tökből. A hetente változó szezonális étlapról újító csavarral elkészített klasszikusokat és fine dining különlegességeket is rendelhetsz.

A magyar gasztronómia reménysége: Garai Ádám, Olimpia 

Garai Ádám az Olimpiában indult szakácstanulóként, és most séf ugyanitt. Korábban a MÁK bisztróban csodákat művelt desszertfronton, továbbá ő segítette Széll Tamást a 2013-as Bocuse d’Or versenyen, ahol végül tizedikek lettek. Idén az Olimpia étterem ifjú szakácsaként képviselte Magyarországot a szeptember 30-án Manchesterben tartott Jeunes Chefs Rotisseurs Competition elnevezésű Chaine világbajnokságon.

Alternatív vendéglátás: Beszálló 

Noha Huszár Krisztián csak a minap nyitotta meg a food bart a Madách téren, a Beszálló máris befutott! A bejárat fölött díszelgő „Eat well, travel often” szlogenjük kifejezi, hogy az összeszokott csapat sokat utazott, és ha megkóstolod az ázsiai élményeikből született ételeket, te is kiszakadhatsz a budapesti hangulatból. Elfogadható árú, visszavágyós ízekkel várnak. A legtöbb étel a szemed előtt készül, és a pultnál ücsörögve figyelheted, ahogy a karakteresen társított egyszerű alapanyagokból összeáll a rendelésed. Az italok terén nívós választékot kínálnak kézműves sörökből.

Vidéki étterem: Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba 

Amint belépsz, érződik a szoros erdélyi kötődés. Melegség és egyszerűség, népies környezet fogad, lehet ez akár a sík Mezőségen vagy fenn a Hargitán… A slow food jegyében egyszerű paraszti ételeket kóstolhatsz, amelyekben a füvek és fűszerek által érezhető a természet, az erdők és mezők közelsége. Adj időt magadnak, és a mai városi rohanásból kiszakadva várd ki türelemmel, hogy Metzger László főszakács vezényletével frissen elkészítsék az ételedet. Mit szólnál egy Küküllő-menti pulykapecsenyéhez zsemlegombóccal, egy csángó pecsenyéhez vagy egy erdélyi fatányéroshoz? A terjedelmes étlapról választhatsz hagyományos magyar fogásokat is.

Az év étterem-tulajdonosa: Rosenstein család 

A Thrillist által a legikonikusabbnak tartott magyarországi éttermet 20 éve nyitotta meg Rosenstein Tibor, a legendás Kispipa egykori séfje. Miután önállósította magát, egy pecsenyés-egytálételes büfével indult, majd a szomszédos lakások egybenyitásával alakította ki az éttermet. Tőle származik az a szlogen, ami a szakácskönyvükön is szerepel, hogy minden kóser, ami jó.

Itt írtunk a Rosenstein-szakácskönyvről >>> 

A családi vállalkozásban ma már főszerepet visz a fia, Rosenstein Róbert. Míg édesapja a magyar és zsidó konyha hagyományos ízeinek mestere, ő kreatívan újragondolja és könnyedebbre hangolja azokat a Rosenstein Farmról származó friss alapanyagokkal. Kóstold meg saját termékeiket és kézműves sörüket is!

Az év étterme: Mádi Udvarház 

A Tokaj-Hegyalja szívében található étterem konyháját a borok és a terroir együttesen inspirálják. A Gusteau Kulináris Élményműhely kezdeti állandó borvacsoráit 2011-ben váltotta fel az állandó nyitvatartás, és egyedülálló dűlőtúráik híre bejárta az országot. A most elnyert díjjal a többéves, hosszú munkájukat jutalmazta a Gault-Millau. Étlapjukon nagy szerepet játszanak a helyi alapanyagok. Sok minden megterem a saját konyhakertjükben, van kecskefarmjuk, a környékről szereznek be bárányhúst, tejet, tojást, valamint a Bodrogból és a Tiszából halat, a zempléni erdőkből vadat. Séfjük, Horváth Gábor Lyonban képezte tovább magát. Győződj meg róla, milyen ínycsiklandóan kamatoztatja a tudását a borvidék gasztronómiájának fellendítése érdekében!

Az év borászata: Szentesi Pince, Budaörs (Etyeki borvidék)

Szentesi József pincéje Budaörsön, területeinek nagyobb része a Velencei-tó mellett, Nadap környékén található. A szőlőt a régi budaörsi családi pincében dolgozza fel, hagyományos, kézműves technológiával. Mindent naturális módon kezel, a kénen kívül nem használ semmiféle vegyszert. Nevéhez köthető számos régi magyar szőlőfajta (csókaszőlő, kékbajor, laska, vörös dinka) megmentése, életben tartása és több elfeledett terület újrafelfedezése. Borai egyediek, gazdagok, karakteresek, néha rusztikusak. Figyelme az utóbbi években a tradicionális pezsgőkészítés felé fordult. Ő hozta létre a Kézműves Borok Házát

Az év konyhafőnöke: Pesti István, Platán Tata

Pesti István a fővárosi Babel étterem séfjeként vált ismertté, ahol egyedi konyhát vitt és többek között a molekuláris gasztronómiával is megismertette a vendégeket. Később a Baldaszti’s Kitchenben és a Grand étteremben dolgozott, majd a Tantihoz hívták, amely 2015-ben Michelin-csillagot kapott. Innen jött a Platánba. Elmondása szerint jó pár éve fixa ideája, hogy a vidék lesz a következő lépés a vendéglátásban. Az a vágya, hogy a hely 25-30 év múlva is étterem legyen, és teljesen a saját kertészetből, illetve farmról származó alapanyagokkal tudjon dolgozni. Kóstold meg, milyen finomságokat alkot festői környezetben, az ország egyik legjobban felszerelt konyháján!

Aranyszalag tanúsítvány: Akasztói sziki ponty  

Az Akasztóhoz közeli, csatornákkal övezett, szikes területeken 1989-óta működő halgazdaságban közel 300 hektáron termelik a kiváló minőségű sziki pontyot. E természetes tápanyagokkal takarmányozott étkezési hal kiváló minőségéhez az egyedi talajadottságok, a kitűnő minőségű tápláló víz és az éghajlat, ezen belül a napfényes órák magas száma is hozzájárul. A tradicionális magyar konyhát képviselő Halascsárdában többféle hallét kóstolhatsz belőle, de szerepel az étlapon pontyfilé rántva és roston, pontypaprikás, rácponty, sőt ropogós pontyfarok és rántott pontynyak is. Elvitelre füstölt pontyot kínálnak.

A Gault&Millau 2017-es kalauzának listavezetői

17 pont (háromsapkás minősítés)

Onyx

16 pont (kétsapkás minősítés)

Alabárdos  

Costes  

Laci!Konyha!  

15 pont

Anyukám Mondta, Encs 

Arany Kaviár

Babel Budapest 

Borkonyha  

Costes Downtown 

Csalogány26

Fausto’s 

Innio 

Mádi Udvarház 

Olimpia 

Platán, Tata  

Salon  

St Andrea  

Susogó, Pécs  

Tanti 

Különleges vidéki éttermek >>>  

HOL EGYÜNK, HA TOKAJBAN JÁRUNK? 5 SZUPER GASZTROHELYSZÍN >>> 

4 KIHAGYHATATLAN BORBÁR BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN >>>  

A MICHELIN-CSILLAGOSTÓL A CSÁRDÁIG >>>   

TOP 3 PINCÉSZET TOKAJTÓL KALOCSÁIG >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss