Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ajándékok a fa alá és a fára

Egy szép díszdobozban, színes selyempapírok között lapuló édes, mutatós - akár a fenyőre is felakasztható - aprósütemény-válogatás is lehet ajándék! Ha tudod, hogy nem lesz sok időd az ünnep előtt, akár már hetekkel Szenteste előtt megsütheted őket.

A szeretet ünnepe előtt minden ember azon töri a fejét, vajon milyen ajándékkal kedveskedjen szeretteinek, ismerőseinek. Érdemes egy kicsit körülnézni a konyhában, hiszen ott is találhatsz ajándékoznivalót - készíthetsz például finom likőröket! A szívből adott ajándék biztos siker - segítünk néhány ötlettel!


Fahéjas csillagok

Hozzávalók (kb. 45 db): 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 30 dkg darált mandula, 1/2 teáskanál fahéj, 10 dkg cukor, néhány csepp rumaroma

Elkészítés: Két tojásfehérjét a citromlével verjünk kemény habbá. A porcukrot, 27 dkg mandulát, a fahéjat keverjük össze, és tegyük a tojásfehérjéhez. A maradék mandulát tegyük rá egy elvágott mélyhűtő tasakra, erre kenjük a masszát, a tetejére tegyünk még egy zacskót. Nyújtsuk ki, hagyjuk 15 percig szikkadni, majd formázzunk belőle csillagokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük rá. A megmaradt tojásfehérjét verjük fel, keverjük hozzá a cukrot, a rumaromát, majd kenjük meg vele a csillagokat. 150 fokon 20 percig süssük.

 

Illatozó citrusok

Hozzávalók:
5-6 db narancs (vagy grapefruit, citrom, lime)
2-3 csomag szegfűszeg (egész)

Elkészítés: A citrusfélét alaposan megmossuk, megtörölgetjük, és a szegfűszeggel mintákat (fenyőfa, csillag stb.) szurkálunk bele. A gyümölcsökre ezután díszes szalagot kötünk. Remek és hasznos ajándék lehet, ami felfüggesztve csodálatos illattal tölti meg a szobát. (Szép, ha az ajándékdobozba többféle színű gyümölcsöt teszel.)

 

Fűszeres aprósütemény

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg vaj, 2 tojás, őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, egy csipet szódabikarbóna

Elkészítés: Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.

 

Habcsók karikák

Hozzávalók körülbelül 50 db-hoz:
6 tojásfehérje
22 dkg + 5 dkg porcukor
8 étkezési keményítő

A díszítéshez:
3 evőkanál színes cukordara
3-4 csepp piros ételfesték

Előkészítés: A szobahőmérsékletű friss tojásokat gondosan kettéválasztjuk, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem verődik fel kellő keménységűre. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

Elkészítés: A fehérjét mély tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és elektromos habverővel apránként hozzáadagoljuk a 22 dkg cukrot, kemény habbá verjük. A maradék 5 dkg porcukrot és a keményítőt összekeverjük, majd apránként beleszitáljuk a masszába, és ezt már kézi habverővel lazán dolgozzuk bele a felvert tojásfehérjébe. A massza felét csillagcsőrrel ellátott nyomózsákba tesszük, a zsákot megtekerjük, és egymástól kb. 1 cm távolságra 4-5 cm átmérőjű karikákat nyomunk a tepsire. Megszórjuk a színes cukordarával. A maradék habot megfestjük pár csepp ételfestékkel, és ebből is karikákat nyomunk. A sütőt 100 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Betesszük a habkarikákat, és kb. 3 óra hosszat szárítjuk, 30 percenként megnyitjuk a sütőt és kiszellőztetjük, hogy a gőz eltávozzon, majd tovább szárítjuk. Amikor a karikák megkeményedtek, kivesszük a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan leválasztjuk a papírról, és teljesen kihűtjük. Szalagot kötünk bele, és így akasztjuk a karácsonyfára.

 

Marcipángolyócskák

Hozzávalók:
60 dkg natúr vagy színes marcipánrúd (20 dkg-os kiszerelésben kapható)
aszalt gyümölcsök (mazsola, szilva, áfonya, barack)
reszelt vagy cukrozott narancs- és citromhéj
rumaroma (elhagyható)

Elkészítés: A marcipánmasszát gyúrjuk össze a darabolt aszalt gyümölcsökkel, citrushéjjal, és formázzunk kis gombócokat. A kész golyókat belemárthatjuk fehér és/vagy étcsokoládéba, de elrejthetünk bennük mandulát, diót, meggydarabot is. Az elkészült darabokat csomagoljuk celofánba és kössünk rájuk selyemszalagot.

 

Pattogatott kukoricából fűzött lánc

Hozzávalók:
1 l pattogatott kukorica
erős cérna

A lánc elkészítése nagyon egyszerű: a kipattogtatott, hófehér kukoricaszemeket felfűzzük egy erős cérnára.

Ez a fára akasztható dísz kedves ajándék lehet, amit a gyerekek is könnyen elkészíthetnek - a tű miatt persze állandó szülői felügyelet mellett!

 

Pisztáciás csillag

Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt
7 dkg étkezési keményítő
1 tojás
7,5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg margarin

A mázhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál citromlé
2 evőkanál vágott pisztácia

Elkészítés: A lisztet összekeverjük a keményítővel, beledolgozzuk a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a margarint. Cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, csillagokat szaggatunk ki belőle, és a tepsire rakjuk. A mázhoz a tojásfehérjét simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével. Belekeverünk 1 evőkanál pisztáciát, és megkenjük vele a csillagokat. A sütőben 12-14 percig sütjük, majd rácsra rakjuk, megszórjuk a maradék pisztáciával, és hagyjuk megszáradni.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 67 kcal

 

Diós-barackos falat

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

A tésztához:
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
6 db tojássárgája
5 dkg darált dióbél
35 dkg liszt
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
1 evőkanál rum

A mázhoz:
25 dkg baracklekvár
10 dkg porcukor
25 szem aszalt barack

Elkészítés: A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojást, és a tojások sárgáját habosra keverjük. A diót összekeverjük a liszttel, a reszelt szerecsendióval és a rummal, majd beledolgozzuk a kihabosított masszába, és sima tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, fóliába tekerjük, és a hűtőben 2-3 órát pihentetjük. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Pihentetés után diónyi darabokat formázunk a masszából, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben 20 percig sütjük. Amíg sül, a lekvárt felmelegítjük, és simára keverjük. Amikor a diós falatkák megsültek, egyből bekenjük a lekvárral, és száradni hagyjuk. A porcukrot kevés forró vízzel simára keverjük, majd bekenjük vele a sütiket. A tetejüket aszalt barackkal díszítjük, majd rácson szárítjuk.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 98 kcal


Mogyorós szív

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
12 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
12 dkg darált mogyoró
12 dkg zsemlemorzsa

A kenéshez: 1 db tojássárgája

40 szem egész mogyoró
10 dkg étcsokoládé
3 evőkanál olaj

Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojással, beledolgozzuk a lisztet, a citromhéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a darált mogyorót és a zsemlemorzsát. Sima tésztává gyúrjuk, és a hűtőben, letakarva 2 órát pihentetjük. Pihentetés után kivesszük a tésztát a hűtőből, és 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Szív-alakú formával kiszúrjuk. A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A szívek tetejét lekenjük a tojássárgájával, és rátesszük az egész mogyorót. Tepsire helyezzük, és a sütőben, 12-15 percig sütjük. A sütőből kivéve pihentetjük kicsit. Ezalatt a csokoládét felolvasztjuk, és elkeverjük az olajjal.  A szíveket félig a csokoládéba mártjuk, rácsra vagy sütőpapírra tesszük, s amikor a csokoládé megszilárdult, dobozoljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 97 kcal


Kókuszos virág

Hozzávalók kb. 65 darabhoz:
18 dkg szívbarát margarin
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál reszelt citromhéj
10 dkg málnalekvár
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: A margarint habosra keverjük. Összegyúrjuk a liszttel, a kókuszreszelékkel, egy csipet sóval, a citromhéjjal, és cipóvá formázzuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk, és virágokat szaggatunk ki belőle. Felének a közepét kilyukasztjuk. A sütőt 180 c-ra előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és rárakosgatjuk a virágokat. A sütőben kb. 13 percig világosra sütjük.  A lekvárt felforrósítjuk, és összeragasztjuk vele a sima és lyukas virágokat. Vékonyan megszórjuk porcukorral, és zárt dobozban tároljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 52 kcal

 

Még több ajándékötletet találsz válogatásunkban! >>>

Fűszerolajak, -borok - még több ötlet >>>
Házi készítésű likőrök - még több recept >>>
Ehető díszek receptjei >>>

 

Ezek is érdekelhetnek