Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6+1 könnyen elkészíthető gasztroajándék karácsonyra

A saját magunk által készített ajándékok értéke felbecsülhetetlen. Egy-egy apró, saját gyártmányú meglepetéssel sokkal jobban kifejezhető az ajándékozásban rejlő szeretet, mint a bolti portékákkal. Íme néhány ötletes megoldás arra az esetre, ha házi készítésű figyelmességgel lepnéd meg a szeretteidet karácsonykor.
Forró csokoládé üvegben zárva

A forró csokoládé sokunk téli kedvence, mégis csak ritkán veselkedünk neki. Éppen ezért lehet jó ajándék egy előre összeállított forrócsoki, amit beízesíthetünk, sőt mályvacukor darabokat is mellékelhetünk hozzá, hogy teljes legyen az élmény.

Üvegbe zárt sütemények

Az üvegbe zárt sütemények mutatósak, sokféle változatban elkészíthetők. A lisztet, cukort, kakaóport, őrölt csonthéjasokat, aszalványokat, sót, fűszereket tartalmazó mixtúrákat sokféleképp szintezhetjük. A kevert tésztán alapuló muffin mellett készíthetünk kekszalapokat is, az omlós tészta összetevői – a vaj kivételével – szintén jól megférnek egy csatos üvegben. Ha egy üveg kevés, akkor kis dobozokba is összekészíthetjük a hozzávalókat, akár színes papírkapszlikat is csomagolhatunk a muffinpor mellé vagy gyöngyöket, díszeket a porból elkészülő mézeskalácsok díszítésére. A hozzávalókon kívül minden esetben mellékeljük a pontos receptet és az üvegben/üvegekben található anyaghányadnak megfelelő plusz hozzávalók listáját, amitől teljessé válik a süteményünk.

Névre szóló kekszek

A legkisebbek bevonásával készíthető ajándék. A kekszkiszúró már egészen kicsi gyerekeknek is jó játék. A különféle formák mellett névre szóló kekszeket is készíthetünk, vagy beszerezhetünk pár süteménypecsétet, amivel még egyedibbé tehetjük az ajándékunkat. Az ajándékba készített keksznek jó alapja lehet a mézeskalács vagy a linzer, amihez akár egy kis üvegnyi likőrbort is mellékelhetünk. A kekszeket nem csak celofánba csomagolhatjuk, hanem mutatós kekszdobozokat, üvegedényeket is beszerezhetünk. Akárcsak a süteményalapoknál, itt is jó választás lehet a méltán népszerű csatos üveg.

Bonbonok

A bonbon, illetve a táblás csokoládé is klassz ünnepi ajándék lehet. Mielőtt beszerezzük a bonbonkészítéshez kellő összes eszközt, érdemes legalább egy tanfolyamon részt venni, ahol megtanítják azt, hogy hogyan készítsük el a tökéletes bonbonjainkat, ugyanis a csokoládé rendkívül szeszélyes alapanyag.

Házi likőrök

A házi likőrgyártásnak egyetlen hátulütője van: időben ki kell találni, hogy kinek és mit szeretnénk adni. Igaz, nem mindegyik likőr igényli az előkészületeket, de egy jó limoncelló előállítását hónapokkal korábban célszerű elkezdeni. A klasszikus tojáslikőr, házi ír krémlikőr mellett jó választás lehet a sütésben is jártas barátainknak, ha házi vanília esszenciával vagy egy üvegnyi citromesszenciával lepjük meg őket. Ezekhez viszonylag sok időre van szükség, de felbecsülhetetlen értéket képvisel.

Fűszerezett olajok

A gasztroajándékok közül talán a legmutatósabbak, amelyek ennek megfelelően sajnos sokszor a polcon végzik. A különféle, hosszúkás üvegekbe tuszkolt fűszereknek is kell az idő, mire átjárják a rájuk öntött olíva olajat, így ennek a gasztroajándéknak az elkészítésével sem várhatunk az utolsó pillanatig. A zöld fűszerek mellett jó alapja a lehet az olajnak a fokhagyma, a citrom vagy a chili.

Ha nincs időnk

Abban az esetben, ha valami kézzel készített, fogyasztható ajándékot szeretnénk adni, de semmi időnk nincs az ünnepek előtt ezzel bajlódni, akkor tökéletesen megteszi egy-egy üvegnyi gusztusosan kidekorált házi lekvár, egy tisztes darab birsalmasajt, valódi gyümölcsből készített, e-mentes szörp vagy a kávéhoz is kínálható különféle szirupok. Ezekkel is garantált a siker.

Ezek is érdekelhetnek

Friss