Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

default user icon
MME
Az utóbbi időben igazán felkapott lett az air fryer, sokan választják ezt az eszközt a hagyományos sütési módok helyett. A forró levegős sütőben valóban egészségesebben készülnek el az ételek, mintha bő olajban sütnénk őket, ám ennek a módszernek is megvannak a mellékhatásai.

A forró levegős sütők népszerűsége, úgy tűnik, töretlen, annak ellenére is, hogy például a fogyasztásuk miatt csak kis adagokat érdemes sütni bennük. Bár alapvetően tényleg jobb módszer a mikróban vagy az olajban sütésnél, ennek is lehetnek egészségügyi kockázatai. Összegyűjtöttük, mikre kell odafigyelni, hogy elkerüljük ezeket.

A magas hőmérséklet következményei

A túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Különösen igaz ez a sült krumplira, amelyen a barnás elszíneződés és ropogós kéreg épp e folyamatok során alakul ki.

A vitaminok elvesznek

A hosszan tartó sütési folyamat miatt az ételek tápanyagtartalma lecsökkenhet. Különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el az ezeket tartalmazó élelmiszerekből.

Súlygyarapodáshoz vezethet

Az air fryerben készült ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, tekintve, hogy nem használunk plusz olajat a sütéshez. Emiatt azonban hajlamosak lehetünk nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ami a súlygyarapodás kockázatával járhat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss