Sütőpapír vagy alufólia? Most kiderül, melyiket használhatod az air fryerben!

default user icon
MME
Az air fryert használók körében gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen, a tálca belső részét védő anyagot – alufóliát, sütőpapírt – lehet használni a gépben. Erre kerestük a választ.

Egyre többen használják a mindennapok során a forró levegős sütőt – és szerencsére már nem csak sült krumpli készítésére. A sütőben az alufólia és a sütőpapír praktikus segítség, amely segít a készüléket tisztábban tartani. De vajon az air fryerbe is bátran betehetjük?

Alufólia, ami nélkül a sütőben nehezen boldogulunk

Mivel a sütési folyamat során nem használunk zsiradékot, az air fryer kevésbé koszolódik, mint a sütő, így nem szükséges az alufólia. Ettől függetlenül a legtöbb légsütőbe bele lehet tenni, ha a használati útmutató kifejezetten nem tiltja. (Például a Philips a weboldalán nem ajánlja, hogy a forró levegős sütőibe alufóliát tegyünk, mert akadályozhatja a gép optimális működését és veszélyes is lehet.)

Ha úgy döntünk, hogy mégis bevetjük, több dolgot érdemes szem előtt tartani. Az egyik, hogy csak a rekeszben használjuk, a másik fontos dolog pedig, hogy ne fedjük be az egész felületet. Erre azért van szükség, hogy a levegő továbbra is szabadon áramolhasson. Ha az alját teljesen beborítjuk, az ételek kevésbé lesznek ropogósak. Emellett soha ne kapcsoljuk be a légsütőt anélkül, hogy az alufóliára ne tennénk kellően „nehéz” ételeket – enélkül ugyanis a fólia a fűtőelem elé kerülhet és kigyulladhat.

A savakat kibocsátó élelmiszereket – mint például a paradicsomot, a citrusféléket vagy az ecetes ételeket – nem szabad alufóliával együtt az air fryerbe tenni. A fólia ugyanis reakcióba lép a savakkal, aminek következtében részecskék oldódhatnak ki, és furcsa ízt vagy akár égési sérüléseket is okozhatnak.

Használható-e sütőpapír a légsütőben?

A sütőpapírral ugyanaz a helyzet, mint az alufóliával: használható, de valójában felesleges. Ezenkívül figyelni kell arra, hogy még véletlenül se keverjük össze a sütőpapírt a zsírpapírral, mert a rajta lévő bevonat ugyanis megolvadhat, és komoly károkat (vagy akár tüzet) is okozhat. Létezik ugyanakkor speciális sütőpapír kifejezetten az air freyerekhez, amin apró lyukak vannak a légáramlás biztosításához.

A lényeg tehát, hogy használhatunk alumíniumfóliát és sütőpapírt is a forró levegős sütőben, de ha igazán ropogós falatokra vágyunk, inkább ne tegyük – és így a gépünket is biztonságban tudhatjuk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss