Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aioli szósz

15 perc
egyszerű
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A fokhagymát pépesre zúzzuk össze, majd keverjük össze a tojássárgákkal és a sóval, borssal. Ha a tojássárgába szórjuk a sót, szép sárga lesz az aioli. Lassan, cseppenként adjuk hozzá a kukoricacsíraolajat, miközben folyamatosan keverjük a szószt (lehetőleg habverővel). Majonézállagot kell kapjunk, keverés közben, ha szükséges, adjunk hozzá langyos vizet is. Amikor összeállt, ízesítsük citromlével.

Megjegyzés

Minden tiszteletem azoké, akik képesek salátán élni. Időnként engem is elkap a hév, hogy picit tegyek valamit az egészségemért. Ínyencként viszont nem elégszem meg a natúr salátával, muszáj valamilyen öntettel megbolondítanom az alapízeket. Szerencsére már nagyon sokféle kész öntet kapható, de szerintem az aioli mindezek között a legfinomabb. Azon kívül, hogy rettenetesen jól hangzik a neve, annyit érdemes róla tudni, hogy provanszál nyelven az ai fokhagymát, az oil pedig olajat jelent. Merthogy a marseille-i konyha remeke ez a húsokhoz, párolt zöldségekhez, salátákhoz nagyszerűen passzoló szósz, amit egyébként hagyományosan az ún. bouillabaisse-hez (halleves) is felszolgálnak. Készítésének éppen az a titka, mint a majonéznek: az olajat cseppenként adagoljuk hozzá, és közben folyamatosan habverővel keverjük a szószt. - IZEKBLOGJA

Ezek is érdekelhetnek

Friss