Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ahány ház, annyi lecsó…

default user icon
SB
Minden alkalommal, amikor közös lecsófőzés történik baráti körben, házibulikon, családi rendezvényeken - vagy egyszerűen szóba kerül a lecsó téma -, jó nagy olaszos vita lesz belőle. Természetesen mindenki a saját recetúráját tartja autentikusnak.
Lecsó-vita

 

Még el sem kezdünk főzni, de már a zöldségeknél elakadunk, a java pedig csak eztán jön.

 

A hagymát szeleteljük, kockázzuk vagy reszeljük? Hogyan vágjuk a paprikát? Karikára, hosszában, negyedelve, tépkedve? Van, aki ezt is reszeli.

 

Aztán jön a paradicsom és a „héjastul én meg nem eszem” vagy a „hagyjuk már rajta a héját, ne forrázgassunk” és a „mekkora rutintalanság a zöld szárrészt benne hagyni”.

 

Miben készül? Vannak, akik a bográcsos változatra esküsznek, de olvasni lehet tepsis variációról is.

 

Zsír, olíva- vagy étolaj?

 

Rozmaring és kakukkfű? Oregánó, majoranna?

 

Csípős legyen? Ha igen, Pista, pirospaprika, friss zöldpaprika, esetleg csili vagy tabasco?

 

Van, aki csak tojással eszi. Virslit, kolbászt, szalonnát tegyünk-e bele? Esetleg májat? Megy-e bele fokhagyma vagy sem? (Én itt szoktam kiszállni.) Rizs, nokedli vagy tarhonya? Tofu?

 

Hallottatok már a tejes lecsóról? Van, aki így készíti. És a lecsós szorbet? Egy lecsófagyit valakinek?  Tavaly ez lett az év fagylaltja…

 

Ami biztos: van benne hagyma, paradicsom és paprika. Az arányok változhatnak, de az egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika a legáltalánosabb vélekedés. A többi hozzávaló rutin, éhségszint, lelkiállapot és persze diplomáciai érzék kérdése.

 

 

Lecsó - ahogy máshol készítik

 

A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik. Nézzük a külföldi helyzetet:

 

Szerbiában gyuvecs, darált hússal rétegezve

Franciaországban ratatouille, padlizsánnal, kakukkfűvel

Lengyelországban leczo, cukkinis, fokhagymás, chilipaprikás

Németországban Letscho, általában hússal

Baszkföldön piperade, sok tojással és fokhagymával

Olaszországban peperonata, a szegények lecsója, zellerrel, répával

Törökországban menemen, hozzá a zöldségeket apróra vágják, és a tetején tükörtojással tálalják

 

Annyi szent, gyors és energiaszegény vacsorát tudhatunk magunkénak, ha nem zsíron főzzük, és nem eszünk meg hozzá fél kiló friss, ropogós fehérkenyeret, aminek a héjával majd kitunkoljuk a szaftot.

 

Lehet mélyhűteni és tartósítani, úgyhogy az adagokkal itt sem muszáj spórolni. A lecsót téli vasárnapokon használhatjuk majd fel, mondjuk a rácpontyhoz (ami pontyos rakott burgonya, szalonnás lecsóval, tejföllel), magyaros szűzérméhez vagy rizses húsba.

 

 

A lecsó mellé pedig igyunk fröcsit!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss