Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Afrikai sertéspestis: 10 kilométerre a magyar határtól, már nagy a baj

default user icon
MME
Alig 10 kilométerre a magyar határtól is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis. A helyzet egyre drámaibb, mert Romániában 80 településen kellett nagyüzemi, és háztáji állományokat felszámolni - adta hírül a Nébih.

Az elmúlt hetekben több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis járványhelyzet . Romániában a legsúlyosabb a helyzet. Ott, edig mintegy 50.000 sertést kellett leölni. Az ország dél-keleti megyéiben (Konstanca, Tulcea, Ialomita, Braila, Galati), a Duna-deltában és környékén összesen 80 településen több mint 500 háztáji, valamint 3 nagyüzemi állományt számoltak fel a szakemberek.

A magyar határhoz közeli Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben már 14 településen állapították meg az afrikai sertéspestis jelenlétét, vaddisznókban és házi sertésekben egyaránt.  Ezek közül az egyik kitörés kevesebb, mint 10 kilométerre volt Magyarországtól.


Mi a helyzet Európa más országaiban?

  • Csehországban jelenleg megnyugtató a járványhelyzet. Idén eddig 28 vaddisznó esetet regisztráltak (az utolsót április végén), amelyek mindegyikét a korábban már korlátozás alá vont területen belül találták.
  • Ukrajnában egyaránt jelentettek kitöréseket a Duna-delta és Odessza környékén, a fehérorosz határ nyugati részén, valamint az ország középső területein.
  • Lengyelországban az elmúlt időszakban több mint 1.500 vaddisznó és 53 házi sertés esetében igazolták az pestist. Immár az érintett területek mindegyikén (Varsó környéke, a Kalinyingrádi területtel szomszédos vidék, illetve az ország keleti határvidéke) növekvő számban fordulnak elő vaddisznó esetek és házi sertés kitörések is. A múlt héten az eddig ASP-vel nem érintett vajdaságban, a Kárpátaljai (Podkarpackie) vajdaság területén is kimutatták a vírust.
  • Litvániában a házi sertés állományokban folyamatosan terjed a vírus. A háztáji állományokon túl már egy 2.000 sertést tartó nagyüzemi gazdaságban is megállapították a betegséget.
  • Észtországban idén „csak” 200 vaddisznóban igazolták az ASP jelenlétét.

Magyarországon eddig csak vaddisznóknál igazolta az afrikai sertéspestis  jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A háztáji állomány védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi előírásokat. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet. A legfontosabb szabály, hogy utazásaink alkalmával ne hozzunk be sertéshúst és abból készült termékeket azokból az ún. harmadik országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

9 EMBER HALÁLÁT OKOZHATTA A MAGYARORSZÁGON GYÁRTOTT FAGYASZTOTT ZÖLDSÉG >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss