hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áfonyás-vaníliakrémes kosárka

60 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kigöngyölt tésztából 6 cm átmérőjű süteményszaggatóval kivágunk 24 db kerek lapot, és egy 5 cm-es kiszúróval kivágjuk 18 db-nak a közepét. A 6 teljes korongot villával megszurkáljuk, és megkenjük 1 db szétválasztott tojás elkevert fehérjével. Mindre egy-egy tésztagyűrűt helyezünk, ezeket is megkenjük, majd a maradék tésztagyűrűk egymásra helyezésével ugyanígy folytatjuk a kosárkák építését. A legfelső gyűrűket finoman lenyomkodjuk, és megkenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával. Végül a kosárkákat kikent tepsibe ültetjük, és 220 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, 10-12 perc alatt.
  2. Közben a krémhez 2 dl tejet felforralunk a hosszában felhasított vaníliarúddal és 3 dkg cukorral együtt. A maradék 2 tojást is szétválasztjuk, és a sárgájukat kikeverjük a maradék tejjel, valamint a keményítővel. A tojásfehérjékből 1 csipet só és a maradék cukor hozzáadásával kemény habot verünk.
  3. A vaníliarudat kiemeljük az edényből. A tojássárgáját óvatosan a tejbe keverjük, és egyet forralunk rajta. Azonnal beleforgatjuk a habot, majd egyenletesen megszórjuk a porcukorral, hogy ne bőrösödjön.
  4. Az áfonyát megmossuk és lecsepegtetjük. Végül a kosárkákat megtöltjük a kissé kihűlt krémmel, és megrakjuk a gyümölccsel. Zöldfűszer-levélkékkel díszítve kínáljuk.
A nagy korongokból kivágott kisebbeket külön megsütheted (pl. sajtos tallérnak) vagy a tetszőleges későbbi felhasználásig lefagyaszthatod.

Ezek is érdekelhetnek