A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és citromlével krémes állagúra habosítjuk. Belekaparjuk a vaníliamagokat, majd hozzákeverjük a sárgájákat, a mandulát, a ricottát. Ha ezeket szépen elkevertük, egy csipet sóval kemény habbá verjük a fehérjéket, és 2-3 lépésben beleforgatjuk a habot, figyelve, nehogy törjön.
Sütőpapíros tepsibe vagy kivajazott formába öntjük, elegyengetjük és a tetejére halmozzuk, belenyomkodjuk az áfonyát.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje érintésre keményebb és láthatóan nem mozog a tészta, készenvan. Mindenképpen hűtve tálaljuk, különben nehéz szeletelni!
Nézd meg videón, hogyan készül az áfonyás-ricottás sütemény!