Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (vagy sertészsírt), és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, 1 evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.
Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt. Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.
Az áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba, és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze (én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze). Ezután hűtsük ki teljesen.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A habtejszínt verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.
A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet. Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.