2 bögre kesudió (melyet előtte való este vízbe kell áztatni)
2-3 ek méz vagy agavészirup (vagy juharszirup)
2 ek eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 db zöldcitrom vagy lime leve reszelt héja
1 db citrom leve és reszelt héja
20 dkg áfonya + a díszítéshez
Elkészítés
A kesudiót elkészítés előtti este egy tálnyi vízbe beleáztatjuk. Ha egész datolyáat használunk, akkor azokat kimagozzuk.
A tortaalaphoz a mandulákat és a datolyákat ledaráljuk vagy összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát és a csipetnyi sót, majd alaposan összekeverjük. (Ha nem áll össze rendesen a tortaalap, egy kevés víz segíthet a tapadásban.) A masszát egy tortaformába helyezzük, egyenletesen eloszlatjuk, majd berakjuk a hűtőbe, amíg a krém elkészül.
A krémhez az előző este beáztatott kesudiókat lecsepegtetjük, majd összeturmixoljuk. Keverés közben egyenként hozzáadjuk a mézet vagy a szirupot, a vaníliaaromát, az édesítőszert, a lime és a citrom levét, valamint a citrom és az egyik lime héjának reszelékét. Végül az áfonyát is hozzáadjuk és krémesre keverjük. (Ne az összes áfonyát tegyük bele, hagyjunk jó pár szemet díszítés gyanánt a torta tetejére!)
Amint a krém elkészült, a hűtőből kivesszük a tortaformát a lehűlt tortaalappal és szépen, egyenletesen eloszlatjuk a tortaalapon a krémet. Ezután a másik zöldcitrom héját is a torta tetejére reszeljük és a maradék friss áfonyával díszítjük. 2-3 órára a hűtőbe helyezzük a tortát, hogy szépen összeálljon. Tálaláskor óvatosan kivesszük a formából a tortát.