Napjainkban az áfonya iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen a gyümölcs nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, ráadásul a hűtőben akár egy hétig is eláll. Azonban itthon kevés helyen terem meg, ezért a Nébih fokozottan ellenőrzi a hazai boltokban és piacokon eladásra kínált áfonya származását.
A termesztett áfonya sok mindenben különbözik a vadon termő áfonyától: a szemek jóval nagyobbak, az alakjuk is eltérő, valamint a sötétvörös színanyag csak a héjban található meg, a gyümölcs nem festőlevű. Meglehetősen speciális igényű, kényes növény, Magyarországon legfeljebb a nyugati határszélen akadnak számára megfelelő termőterületek, ezért kevés a hazai áfonyatermelő. A piacon kapható gyümölcs legnagyobb része így importból származik.
A Nébih tapasztalatai szerint azonban sok helyen ki sem írják az áfonya származását, de gyakran előfordul az is, hogy csepregi áfonyaként hirdetik. Csepregen azonban csak kis mennyiségben terem a gyümölcs, ami egész Budapest ellátására nem elég. Emiatt a Nébih folyamatosan ellenőrzi az üzletek és a piacok termékkínálatát, kiemelt figyelmet fordítva a gyümölcs származásának vizsgálatára, és amennyiben hamisítást tapasztalnak, a szabályszegő kereskedővel szemben hatósági eljárást indítanak.