hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Adventi naptár

MME MME
3 3/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 32 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 púpozott kiskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 60 dkg finomliszt
  • A sziruphoz:
  • 1 dl víz
  • 10 dkg kristálycukor
  • A bevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • A díszítéshez:
  • aszalt gyümölcsök
  • mogyoró
  • mandula
  • A mázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 15 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A tésztához a margarint a porcukorral habosra keverjük. A mézet, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót is belekeverjük, majd a vízzel és a liszttel addig gyúrjuk, amig a tészta sima lesz. Cipóvá formáljuk, majd egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2.  Másnap kartonpapírból vágunk egy kb. 25 cm széles és 45 cm magas fenyőfa formát, amin berajzoljuk, hogyan vágjuk majd a tésztát 24 részre. A tésztát 3-4 mm vékonyságúra ellapítjuk, a sablont rátesszük, és körbevágjuk. Az így kapott fenyőt 24 részre vágjuk, ahogy a sablonon bejelöltük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és forróra melegített sütőben (210 fok, légkeveréses sütőben 190 fok) 7-8 perc alatt megsütjük. Közben a maradék tésztából különféle formákat (karácsonyfát, korongokat, csillagot stb.) szaggatunk, és egy másik tepsiben ezeket is megsütjük.
  3.  A sziruphoz való vizet a cukorral felforraljuk, majd a még forró sütiket megkenegetjük vele, és hűlni hagyjuk.
  4. A kétféle csokoládét felolvasztjuk, majd a fenyő darabkáit vékonyan bevonjuk vele. Mielőtt a csokoládé megszilárdulna rajta, különféle dolgokkal (aszalt gyümölccsel, mogyoróval, mandulával, egyebekkel) díszíthetjük, de ügyeljünk arra, hogy a számoknak hagyjunk helyet.
  5. A mázhoz a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Zsírpapírból hajtogatott habzsákba töltjük, és a sütiket 1-től 24-ig megszámozzuk.
  6. Amikor a bevonata megszilárdult, egy nagy lapos tálon összeállítjuk a fenyőt.

Ezek is érdekelhetnek