Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az adventi vásáron túl: együnk Sacher tortát és roppanós virslit is Bécsben

Bécs belvárosába az advent ideje alatt főként a karácsonyi vásár miatt indulunk útnak, ahol annak minden meghitt bájával találkozhatunk: forralt borok és sült gesztenye, röszti és marcipánburgonya. Ám érdemes lehet egy-két méltán ismert vendéglátóhelyet is felkeresni utunk során.

Adventi vásár Bécsben 

Az adventi időszak egyik kedvelt családi- vagy baráti programja az egy- vagy több napos bécsi kiruccanás. A fényekben gazdag osztrák belvárosban számos vásárban kereshetjük a jóféle karácsonyi hangulatot, kóstolhatjuk a forralt borokat és a sült gesztenyét, de az sem árt, ha van a tarsolyunkban egy-két jól bevált vendéglátóhely, ahova beülhetünk egy jót enni, uzsonnázni, átmelegedni.

A bécsi adventi vásárra szánt napon az ember ugyan nem az étkezésekre koncentrál és nem ebédelni megy, mégis egész nap falatozik. Hol egy stanicli sült gesztenye, hol a Kärntnerstrasse egyik sarkán mért, ellenállhatatlan marcipánburgonya, hol pedig egy kezet, lelket melengető, bő, zsíros foltokat hátra hagyó kartoffelpuffer ficcen a szánkba. 

Ezek a falatok azonban csak ideig, óráig elegendők, s ha az ember rendesen szeretne enni valamit, célszerű előre feltérképezni a belvárost, s adott esetben asztalt is foglalni. 

Graben és környéke 

Ha a Graben és környéke a célunk, akkor érdemes felkeresni, az országúti étkezdéiről, epres vaníliás tortáikról híres Rosenberger helyi egységét, amely olyan nagy vendégtérrel rendelkezik, hogy szinte biztos, hogy a legnagyobb karácsonyi forgatagban is találunk helyet. A Kärntnerstrasse egyik mellékutcájában, a Maysedergassen található önkiszolgáló étteremben mindenki megtalálja a kedvére valót. Akik a helyi konyhára kíváncsiak, azok sem csalatkoznak, elég széles az osztrák fogások választéka. A Rosenbergerben a gyerekeknek külön menüvel készülnek és sokszor apró ajándékkal is kedveskednek.

Kávéházi pihenés a Dorotheergassen

Ha igazán autentikus környezetben szeretnénk eltölteni egy kis időt, kávézni, feltöltekezni, akkor a Graben és a Hofburg tőszomszédságában lévő, Dorotheergassen található Hawelka kávéházba kell betérni. Egy kényelmes kávézás után pedig folytatható a nagy bevásárló körút, amelynek során – legalább egy gyors választékfelmérésre – érdemes betérni a Graben elején található Meinl üzletbe. Az emeleti részen helyben is kóstolhatunk számtalan finomságot, a sajtok és a sütemények között pedig parádés kilátás nyílik egészen a Stephansdomig.

a tökéletes Bécsi szelet bécsben

Ha Bécsben klasszikus bécsi szeletet szeretnénk enni, akkor a Figlmüller valamelyik egységében kell jó előre asztalt foglalnunk. Persze vannak csodák, s előfordul, hogy akad egy-egy szabad asztal, de az egy naposra tervezett kirándulásunkból kár sorállásra pazarolnunk akár egy fél órát is.

az Eredeti sacher torta nyomában

Persze van az a hely, amiért hajlandóak vagyunk sorba állni: s ez a Sacher szálló kávézója. Az eredeti sacher torta, a mellé kínált friss tejszínhabbal valóban mindent megér, de itt is érdemesebb inkább az Albertina Múzeum felé eső sarkon lévő, szintén a Sacher által üzemeltetett bárba betérni, ahol szinte mindig akad egy szabad asztal, s ugyanazt az uzsonnát élvezhetjük, csak kisebb felhajtással és gyorsabb tálalásban. Ha valaki nem rajong a süteményért, de a Sacher mégis vonzza, akkor kérjen egy pár roppanós bécsi virslit, amit frissen reszelt tormával, császárzsömlével szervíroznak.

OSZTRÁK ÉS NÉMET ÉTELEK a mindmegette recepttárban >>>  

AZ OSZTRÁK KONYHA LEGJAVA >>>  

11 FINOMSÁG, AMIT MEG KELL KÓSTOLNOD KARINTIÁBAN! >>>  

autentikus osztrák ételek itthon is >>>  

A SACHER-TORTÁN TÚL: ELLENÁLLHATATLAN BÉCSI MENÜSOR A SZOMSZÉDBÓL >>>  

Ezek is érdekelhetnek