A tojásfogyasztást az elmúlt évtizedben alaposan visszavetette az a ma már idejét múlt nézet, miszerint a tojás egészségtelen a benne található koleszterin miatt. Az igazság az, hogy a tojás mértékkel fogyasztva nagyon jó tápanyag, és a háziasszonyok tudják csak igazán, hogy olykor életmentő.
A tojásos ételek egyik nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthetőek. Egy-egy doboznyi tojás szinte minden háztartásban fellelhető, s ha van tojás, akkor rögvest van leves, előétel, főétel, feltét vagy desszert.
A tojást legtöbbször főzve, egyben fogyasztjuk. Így kerül a reggelizőasztalra, illetve a húsvéti menüsorba is leggyakrabban így illeszkedik. Pedig a tojásnak ezernyi felhasználási módja van. A tojásból készíthetünk gazdag vagy épp minimalista omlettet. A gazdag verzióba tehetünk sült zöldségeket, szalonnát, húst, sajtot, a minimalista omlettet csupán egy kevés zöldfűszerrel hangolva készíthetjük. Az omletten kívül készülhet rántotta, ami igazi férfimentő étel. Sokféle formában és elkészítésben ismert, de a klasszikus, kevés édes pirospaprikával megszórt, cseppet még rezgő tetejű rántotta szinte felülmúlhatatlan.
A főtt, sütött tojások mellett készíthetünk különféle fokozataiban lágy tojást, buggyantott tojást. A kész rántottát tölthetjük melegszendvicsbe, vagy tükörtojással koronázhatjuk a kész szendvicsünket, amit a franciák csak croque madame-nak neveznek. A tojást tölthetjük, is vagy könnyedén készíthetünk belőle tojáskrémet, pástétomot, tojássalátát. A kenyerünket megmárthatjuk elhabart tojásba, s süthetünk belőle bundáskenyeret.
A tojással, tojásból készített reggelik sorába beletartoznak még az omlett nemzetközi formái is: a frittata és a spanyol tortilla, amelyek általában valamilyen zöldséggel készülnek. Könnyedebb vonalon mozogva a különféle salátáinkat gazdagíthatjuk egy-egy főtt tojással, vagy akár a tojás felhasználásával készíthetünk hozzájuk majonéz-alapú öntetet is.
A reggelire készített tojások java felhasználható feltétként, például egy gyors főzelékhez. Ha van időnk és mégis tojásos feltétre vágyunk, akkor készíthetünk skót tojást, ahol a főtt tojást kolbásztöltelékkel öleljük körbe, és az így kapott golyóbist sütjük ki. Tartalmas feltét.
A tojással készített levesek legismertebb formája az úgynevezett savanyú tojásleves vagy más néven rántott leves. Az ínséges időkre tökéletes leves betegápoláskor is jól jön. A gyomorrontással küzdő, legyengült családtagjaink felépüléséhez kínált ételek sorába szinte biztosan bekerül egy jó savanyú tojásleves. A tojásleves receptje családonként változik, de annyi bizonyos, hogy két jól elkülöníthető válfaja van: az, ahol a levesbe került tojást rögvest elkeverik, illetve, ahol hagyják, hogy a tojás egyben főjön bele a levesbe. Ez utóbbit nevezzük buggyantott tojásnak. Ezt a fajta tojást más levesek betéteként is felhasználhatjuk. Ezen kívül a levesekbe tehetünk előre megfőzött tojás is, elegánsabb levesek esetén akár fürjtojás is kerülhet az ételbe.
A főételek esetén a tojás legtöbb esetben alapanyagként kerül szóba. Egy-egy könnyen elkészíthető fogásnál jó ha tudjuk, hogy a hűtőnkben rejtezik egy doboz tojás. A tojásos ételek közül a legismertebb a tojásos nokedli, ahol szintén létkérdés, hogy van-e elég tojásunk, de egy egyszerű lecsót is könnyedén besűríthetünk és laktatóbbá tehetünk néhány elhabart tojás hozzáadásával. A tojás nem csak ízéért fontos összetevő, hanem azért is, mert főzés, sütés közben segít összetartani, egybefogni az ételt. Sok esetben csupán erre a képességére van szükségünk. Egy töltelék vagy csőben sütött étel esetében jó, ha a tésztát körülölelő szaftban van tojás, hiszen így sokkal jobban összeáll az étel.
A desszertek terén szinte megkerülhetetlen a tojás. Ha van tej, tojás és liszt, akkor már készülhet is a palacsinta. A piskótákhoz, kevert süteményekhez szintén elengedhetetlen, és egy jóféle házi puding, sodó vagy creme brulée elkészítése sem megoldható tojás nélkül. A kelt tészták egy részéhez is használunk tojást, főleg a sárgáját. Ettől lágyabbá, ízesebbé, gazdagabbá válik a tészta, a fehérjéből pedig könnyedén készíthetünk habcsókot vagy az ausztrálok nagy kedvencét, Pavlovát.
Manchego
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 bögre alaplé
5-6 tojás
Tabasco-szósz
1 bögre rizs
8 dkg ementáli
Elkészítés: A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. A rizst megpirítom, majd kétszeres mennyiségű alaplével felöntöm, kicsit sózom és egy kevéske Tabasco-szószt engedek bele. Fedő alatt, takarékon hagyom megfőni.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd a kifőtt rizst belesimítom egy nagy hőálló tálba. Egy tojással mélyedéseket fúrok a rizsbe, majd ezeket feltöltöm egy-egy felütött tojással. Picit sózom, és az egészet beterítem a reszelt ementálival.
Addig sütöm, amíg a sajt szép aranybarna nem lesz.
Krumplis tortilla
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
6 tojás
friss rozmaring
só
Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben, fedő alatt megpárolom. Eközben a hagymát apróra vágom, és egy nagyobb, csak fémből készült serpenyőben olajon megdinsztelem. A kész krumplit szűrőbe borítom, hagyom, hogy kicsit párologjon, majd közepes vastagságú szeletekre vágom. A hagymás olajra rádobom a rozmaringot, kicsit megfuttatom, majd a krumplik következnek, végül a cseppet sózott elhabart tojással nyakon öntöm. Közepes lángon sütöm, amíg a tojásnak már csak a teteje folyós. Ekkor a bekapcsolt grillráccsal üzemelő sütőbe tolom a serpenyőt, és a hőfoktól/grillrácstól függően addig sütöm, amíg meg nem szilárdul az omlett, és kicsit meg nem színesedik.
Fűszeres tejföllel kínálom.