Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a világ 10 legdrágább étele

default user icon
MME
Azt, hogy kinek mi a drága, azt leginkább az ember pénztárcája határozza meg. Sokaknak már a libamáj és a lazac is a megfizethetetlen kategória, azonban vannak olyan ételek a világon, amelynek ha meglátod az árcéduláját, elakad a szavad a megdöbbenéstől.

1. Matsutake gomba

Ez a Japánban, és több más ázsiai országban honos gomba nagyon ritka, a kilónkénti ára eléri a 600 dollárt, ami átszámítva körülbelül 153 ezer forint. Nagy az esélye viszont annak, hogy ez a gomba fajta a jövőben teljesen eltűnik, a rovarok és az invazív fák terjedése miatt egyre nehezebb rábukkani, termeszteni pedig nem lehet.

2. Fehérgyöngy albínó kaviár

Ebből a kaviárból egy kiló 9100 dollárba (2,3 millió forint) kerül. Azért ilyen drága, mert a Kaszpi-tengerben élő albínó tokhal nagyon ritkán rak le tojásokat.

3. Fecskefészek leves

Kínában igazi ínyecségnek számít. Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangála fecske nyálával összetapasztott fészekből készítik a levest. A fészket, amely apró halakból, algákból áll, csirkehúslevesben megfőzik, és zöldségekkel ízesítik. A fészek kilónkénti ára 3000 dollár (768 ezer forint).

4. Kopi luwak kávé

A világ legdrágább kávéja, amelyet Indonéziában, a Fülöp-szigeteken valamint Dél-Indiában állítanak elő. Kilónkénti ára 250-1200 dollárig (64 ezer – 307 ezer forint) mozog, de nemcsak ezzel szerzett hírnevet magának, hanem egyedi feldolgozásával is. Igen, ez az a kávé, amelyet a Bakancslista című filmben is ittak, és amit a cibetmacskafélék családjába tartozó maláj pálmasodró ürülékéből állítanak elő. Az emlős a zamatos termést lelegeli az ágról, majd amikor bogyó formájában távozik a szervezetéből, a kávétermelők a salakanyagot lemossák és a benne található babszemeket megpörkölik, hogy aztán aranyáron eladják a kávét.

5. Ayam Cemani fekete csirke

Az Ayam Cemani fekete csirkét Indonéziában tenyésztik, a madárinfluenza veszélye miatt azonban nem exportálják más országokba, így Magyarországon sem kapható. Amúgy is igen ritka baromfi fajta, egy csirke darabja 200 dollár (51 ezer forint) körül mozog.

6. Sáfrány

A Magyarországon is kapható sáfránynak is borsos ára van. 400-1000 dollár (102-256 ezer forint) között mozog az ára. A történelem során volt, amikor drágább volt, mint az arany. A fűszerként termesztett sáfrányfajok mindössze két hétig, ősszel nyílnak. A gyönyörű lila virág bibéjéből pedig egyenként, kézzel szedegetik ki a vörös szálakat.

7. Fehér szarvasgomba

Ennek a gombának azért olyan magas az ára, mert nagyon speciális környezeti feltételek alatt terem, a föld alatt nő, így a gyűjtése sem egyszerű. A szarvasgomba  kilónkénti ára Európában 2100 dollár (538 ezer forint).

8. Szárított ibériai sonka

A világ legdrágább sonkáját, a Jamón Ibéricót Spanyolországban készítik. Az ibériai sertéseket kizárólag makkal etetik és óriási területen legelhetnek. Egy kiló sonkáért 392 dollárt (100 ezer forint) kérnek. 

9. Japán Wagyu steak

A világ egyik legdrágább és legízletesebb étele a wagyu steak, amely japán marhából készül. Az ázsiai szigetországban a fajtiszta wagyu marhákat sörrel itatják, masszírozzák őket és klasszikus zenét játszanak nekik. Ha megszeretnéd kóstolni ezt a vajpuha húst, akkor mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ugyanis egy kiló hús ára 450 dollár (115 ezer forint).

10. Jávorszarvas sajt

A  világ legdrágább sajtja egy svédországi jávorszarvas farmon készül, sehol máshol a világon. A sajt külsőre a fetához hasonlít, az ára már kevésbé. Egy kiló ugyanis 1074 dollár (275 ezer forint).

Forrás: brightside.me 

ÚRI HUNCUTSÁGOK: LUXUSÉTELEK ARANYÁRON >>> 

ÉTKEZŐKOCSI LUXUSKIVITELBEN: A VILÁG 3 LEGJOBB VONATÉTTERME >>> 

TUDTAD? FINNYÁS MILLIOMOSNAK KÉSZÜLT AZ ELSŐ CHIPS >>> 

ŐRÜLET! 30 EZERÉRT EHETÜNK ARANNYAL BEVONT FÁNKOT - FOTÓK! >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek