Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A vegán konyha alapanyagai V. rész: karfiol, a legsokoldalúbb zöldség

A karfiol az egyik legtöbb módon felhasználható zöldségünk van szó mely nem csupán köretként állja meg a helyét: grillezett vagy sült formában elkészíthető snackként, tortillaként, palacsintaként, kenyérként(!), mindenekelőtt pedig alacsony szénhidráttartalmú köretként.

A karfiol leginkább úgy él a köztudatban, mint az összetevő, melynek bérelt helye van a non-stop fogyókúrázó kolléganő párolt zöldséges ételdobozában. Egyébiránt pedig háziasszonyok indokolatlan levestartozéka, melynek nincs más funkciója, mint hogy utána órákig szellőztethessék a konyhát. (És persze kirántva bármikor az őrületbe lehet vele kergetni a húst elutasító ismerőseinket.)

Valójában azonban az egyik legtöbb módon felhasználható zöldségről van szó mely nem csupán köretként állja meg a helyét: grillezett vagy sült formában elkészíthető snackként, tortillaként, palacsintaként, kenyérként(!), mindenekelőtt pedig alacsony szénhidráttartalmú köretként.

A karfiolrizs a legegyszerűbb alternatíva: a rózsáira bontott karfiolt egy aprítóban durvára daráljuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk, és megsózzuk. Természetesen megannyi módon variálható, vegyünk egy ázsiai változatot!

Zöldséges ázsiai karfiolrizs

Hozzávalók:

1/2 karfiol
1 fej lilahagyma
1/2 kaliforniai paprika
4 ek zöldbab
2 ek zöldségleves-alaplé
1 piros chilipaprika (elhagyható)
1 fej káposzta
1 zöldhagyma
1 ek szójaszósz
2 cm gyömbérszelet lereszelve
1 gerezd fokhagyma összetörve
1/2 citrom leve



A fent említett módon elkészítjük a karfiolrizst és félretesszük. A hagymát felcsíkozzuk, a többi zöldséget kockára vágjuk. 1 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymát, két perc múlva pedig a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a zöldségeket, a zöldségleves-alaplevet, és folyamatos kevergetés közben három percig pároljuk. Legvégül összekeverjük a karfiollal, majd hozzáadjuk a citromlevet.

Ha pedig valami tartalmas, egyben könnyű ételt szeretnénk, a ropogós karfiolfasírt kitűnő választás lehet.

Karfiolfasírt

Hozzávalók:
1 karfiol
1/3 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1/4 csésza kukoricaliszt
2 ek száraz élesztő
2 ek őrölt lenmag 6 ek vízzel összekeverve (a tojás helyettesítésére)
1 tk foghagymapor
2 ek petrezselyem (felaprítva)
2 tk só
kevés bors

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira bontjuk, puhára pároljuk, ha elkészült és kicsit kihűlt, papírtörlővel megtöröljük. Közben a lenmagot és a vizet összekeverjük, majd fél órára hűtőbe tesszük. A karfiolt turmixgépben durvára aprítjuk, majd egy tálban összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ebből az elegyből korongokat formázunk, majd egy forró serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalon ropogósra sütjük őket.

Karfiolos ételek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss