Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tuti befutó: pestós krumplipüré

Ahogy azt korábban is írtam, az amerikaiak nagyon szeretik a burgonyát. Bevallom, a köretek közül én is a burgonyát szeretem a legjobban. Minden formájában kedvelem, pürének, vajas burgonyának, szalma krumplinak vagy pirítva.

Sokszor elgondolkodom azon: hogy tehet ennyi embert boldoggá egy ennyire jelentéktelen külsejű, földalatti gumó? Nálunk, Nagy-Britanniában a pirított burgonya a sláger, amikor a héjában főtt krumplit még ízesített olajjal is meglocsolják, majd sütőben ropogósra sütik. Kívül barna és ropogós, belül puha és szétomlik a szájban – ez számomra a mennyország! De a pestós krumplipüré is tuti befutó, a pesto megbolondítja a pürét!
 

Mire jó a pesto?

Imádom, hogy ilyen sokoldalú a pesto, és ennyi ételt lehet készíteni vele! A pestót szinte bármilyen étel - saláta, tészta, krumpli, hús és hal – ízesítésére lehet használni. 
 

Pestós krumplipüré

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg Ella burgonya
2 evőkanál olasz fűszeres pesto                       
150 ml tej
1 evőkanál olívaolaj vagy vaj
tengeri só
frissen őrölt bors

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, darabokra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, majd visszatesszük a tűzre, és burgonyanyomóval összetörjük. Belekeverjük a vajat vagy olívaolajat. A tejet megmelegítjük, és habverővel a pürébe keverjük. Végül hozzáadjuk az olasz fűszeres pestót. Frissen őrölt borssal fűszerezzük. Kitűnő sült oldalashoz például.

Tipp:
Vegetáriánusok főételként is ehetik. Ehhez keverjetek 50 g reszelt sajtot a pürébe, majd a tányéron locsoljátok meg némi tejföllel is. Ropogós hagymakarikákkal díszítve tálaljátok. Isteni!

 

 

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss