Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A töppedt szőlőszemek hazája

default user icon
MME
Aszút kortyolna? Édes muskotályt csipegetne? Részt venne egy izgalmas pincetúrán? A hétvégén (szeptember 25-26.) rendezik meg Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud összefogásából a Mindszenthavi Mulatságot, ahol mindenre van lehetőség!

Szeptember végén a gazdák már javában szüretelnek, nincs ez másképp a Tokaj-hegyaljai borvidéken sem. Hogy az értékes napokból kettőt mégis ünneplésre szánnak, annak az az oka, hogy szívesen nyitják ki pincéiket az érdeklődőknek a legmunkásabb időszakban is. Teszik ezt azért, hogy minél többen értékeljük a palackokba zárt szőlőből készült italokat. Lássuk a földet, a szőlőtőkét, a szorgos kezek munkáját, a pincék hűvösét és a hordókat is.

Sok pincészet sok bora

Aki még nem járt volna a környéken, elámulhat azon, hogy a két kis falu hány nagy pincészetet rejt. A Hangavári pincében egész nap várják a vendégeket, ha kacsa ételt is látunk az étlapon, mindenképp azt válasszuk! A Patrícius Borházban piknikkel várják az érdeklődőket, a szemfülesek a kertben élő kiállítást csodálhatnak meg: a szőlőtőkéket információs táblák mutatják be, de a vulkanikus kőzetről is találunk leírást. Ez utóbbi is oka a tokaji borok különleges zamatának. 

A Füleky pincészet barokk kúriája és modern, építészetileg is díjnyertes pincéje kihagyhatatlan. A kertben rózsák illatoznak, a kultúra és a bor dicsérete ötvöződik itt a két napban. Ha modern, nagy birtokot szeretnénk látni, a Henye pincészet felé vegyük az irányt! Itt ún. gator túrával várják azokat, akiknek az adrenalin kevés lenne a szervezetükben, igazán izgalmas így a dűlőt végigautózni. Később lehet bort választani, de akár pezsgőt is, megfelelnek a piac kihívásainak, egyre többen kérnek buborékban gazdag italt. A Bodrog Borműhely családias pincészete, a kert és a medence látványa biztosan maradásra bír minket. Ne egy nappal tervezzünk, időben foglaljunk szállást, mondjuk a Kisfalucska Vendégházban.

Süti is lesz?

Míg sokan a kései szüretelésű édes borokban látnak desszertet, aki házias süteményre vágyik, ne hagyja el csalódottan a mulatságot! Kitelepült cukrászatok mellett mi a helyi Csicsörke Műhelyt ajánljuk, házi lekvárok és szörpök, különleges sütemények lesznek a kínálatukban.

Részletes programot itt találja! 


Ezek is érdekelhetnek