Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A töpörtyűkészítés titkai

default user icon
MME
Nem egészséges, hizlal és még csak nem is szép, mégis nagyon sokan szeretik. Lilahagymával, friss kenyérrel ropogtatva, pogácsában, szendvicskrémként vagy tésztába gyúrva. A töpörtyű eteti magát. Képtelenség ellenállni az apró, sós daraboknak, ami nem is baj, hisz kis mértékben, a hidegebb téli napokon jól jöhet egy kis plusz energia. De lássuk csak, hogy mit tudunk e tradicionális magyar csemege előállításáról!
A zsírosbödön feltöltése

Addig sütjük, amíg a zsír teljesen átlátszó lesz. A töpörtyű szép aranybarna színűvé válik, és a zsír felszínén marad, széttörve pedig a belseje nem fehéres. Úgy állapíthatjuk meg, kisült-e a zsír, hogy a töpörtyűt az edény oldalához nyomjuk, és ha sistereg, akkor még van benne zsír, ha nem, készen van. A színe kevésbé mérvadó, mert a kövérebb szalonnának mindig világos töpörtyűje van, a sovány pedig hamar piros lesz.

Ekkor hűvös helyre tesszük, ülepedni hagyjuk, és amikor már csak langyos, akkor (az üledéket kivéve) beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.

Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.

A megmaradt töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott vagy porcelánedénybe szedjük. Kihűlésig ne fedjük le! Még melegen enyhén sózzuk meg.

Étkezési töpörtyűnek a legalkalmasabb a háta és a kövér hasaalja-szalonna, illetve a tokaszalonna. Ennek a sütését akkor kell befejezni, amikor a töpörtyű száraz, pirosasbarna, felülete kemény, "kopog".

Sokáig eltarthatjuk a töpörtyűt vagy tepertőt oly módon, hogy a zsírolvasztás után azonnal üvegbe tesszük és leöntjük zsírral úgy, hogy teljesen befedje. Az üveg száját lekötjük, hogy a levegő ne érje.

Úgy is ehetjük, hogy megdaráljuk, zsírral elkeverjük, és üvegbe tesszük, a tetejére zsírt öntünk és lekötjük. Sötét, de szellős kamrában sokáig eláll, ráadásul ezt még tepertős pogácsához, tepertőkrémhez is felhasználhatjuk.

Hozzávalók: 30 dkg töpörtyű, 3 db főtt tojás, 1 nagyobb lilahagyma vagy vöröshagyma, kb. 3 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi pirospaprika, 1 teáskanál csemege pirosarany, só, bors, szerecsendió, kb. 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál mustár (ha nagyon savanyú a mustár, akkor csak 1 evőkanállal használjunk belőle!)

Elkészítés: A tepertőt megdaráljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük a megtisztított tepertőhöz. Megmossuk, apró kockákra vágjuk és szintén a tepertőhöz adjuk a lilahagymát és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a mustárt, a pirospaprikát és a borsot. Jól összekeverjük, és kanalanként hozzáadjuk a tejfölt. Ha nagyon masszív a krém, több tejfölt használjunk.

Tepertőpástétom

Hozzávalók: 15 dkg jó szárazra sütött tepertő, 1 nagy, héjában főtt burgonya, 1 evőkanál mustár, ízlés szerint só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl kefir

Elkészítés: A meghámozott, főtt burgonyát, a megtisztított vöröshagymát és a tepertőt ledaráljuk, majd az összes fűszerrel, a kefirrel és a mustárral összekeverjük. A megpirított kenyérszeletekre kenjük, és a grillsütőben (vagy a sütőben) megsütjük.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg darált tepertő, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, mogyorónyi zsír, 3 csapott kávéskanál só, kb. 2 dl tejföl, (3 dkg élesztő + 1 csipet cukor + 0,5 dl tej), tojás a megkenéshez

Elkészítés: Előveszünk egy nyújtódeszkát, rászórjuk a sóval összekevert, kimért lisztet. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a 3 tojás sárgát, a zsírt, a tejben felfuttatott élesztőt és tejfölt. Keményre gyúrjuk a tésztát. A tésztát letakarjuk egy konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.

Ezalatt előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és felverjük a tojások megkenésére szánt tojást. Megdaráljuk a tepertőt.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 35 X 25 cm nagyságúra), és megkenjük a darált töpörtyűvel. Enyhén megborsozzuk. A tésztát a hosszabb oldala mentén harmadokra osztjuk, és először a bal, majd a jobb oldalt hajtjuk a középsőre. Ezután alulról fölfelé haladva a tésztát félbe hajtjuk. VIGYÁZZUNK, HOGY A TÉSZTA HAJTOGATÁSA MINDIG EGY IRÁNYBAN TÖRTÉNJEN! A tésztát sodrófával picit megnyomjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezután még kétszer ismét a kezdő méretre nyújtjuk a tésztát, ugyanígy meghajtogatjuk, megint megnyomjuk, és ismét 15 percig pihentetjük letakarva. (Így 3x nyújtottuk, hajtogattuk és pihentettük a tésztát). A harmadik pihentetés után kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel kockásra rácsozzuk, és közepes méretű (kb. 4 cm átmérőjű) lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. A pogácsákat a tepsibe tesszük (ritkásan!), és tojássárgával megkenjük. A pogácsákat a tepsiben további 30 percig kelesztjük. (Itt már elkezdenek dülöngélni a pogácsák.)Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép sárgára megsütjük. 

Zalai sült káposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, só, személyenként 2-3 közepes burgonya

Elkészítés: A káposztát egyszer vízzel felengedjük, és erősen kinyomjuk. A szalonnát szeletben kisütjük, majd kiszedjük. Zsírjára rádobjuk a tepertőt, és jól átforrósítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, a sült szalonna szeleteket, sózzuk. Fedő alatt kb. egy óra alatt készre sütjük. Plusz folyadék, zsír nem kell hozzá, mert elég, ami a tepertőből kiolvad. Sütés közben sűrűn keverjük meg, mert a káposzta hajlamos odaégni.
Amíg a káposzta készül a sütő rácsán, hajában megsütjük a jól megmosott burgonyát, majd tálba szedve ruhával letakarjuk. Így a héja felpuhul, és az asztalnál mindenki könnyen megpucolja. A tányérra kockázva szedjük rá a sült, tepertős káposztát. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss