Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes omlett 5 titka

Azt gondolnánk, hogy omlettet készíteni könnyű és bárki tud, de a tökéletes mintapéldány elkészítéséhez azért érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. Ha így teszel, gyorsan rájössz majd, hogy mi a különbség omlett és omlett között!

Mitől és hogyan lesz tökéletes az omlett? Milyen konyhai alapszabályokat, trükköket érdemes tudni, hogy olyanra sikerüljön, mint a legjobb reggeliző helyeken? Nos, 5 fontos alapelve mindenképpen van, hogy igazán finom legyen ez a népszerű reggeli étel. Íme az omlett legnagyobb titka!

1. A tojáson múlhat az omlett sikere

Első és legfontosabb szabály, hogy mindig friss és minőségi tojásokat használj! Egy jó kis trükk a tojás frissességének megállapításához a rázóteszt: mivel az öregebb tojásban a fehérje hígabb, rázáskor a sárgája „kotyogó” hangot ad. A friss tojásban rázáskor azonban nem hallatszik semmi.

2. Fontos az omlett fűszerezése

Ha feltörted a tojásokat egy tálba, fűszerezd meg sóval és frissen őrölt borssal. A fűszerezést még ekkor kell eltalálni, később nem javítható. Tojásonként csipetnyi sót számolj, míg három tojásonként egy csipetnyi borsot. Evőpálcával vagy villával keverd fel a tojásokat, amíg egyenletes lesz az állaga, tehát ne maradjon foltos. Szép egyenletes sárgának kell lennie.

3. Így süsd meg a tojást

Ha a serpenyőt felforrósítottad, tégy bele egy darabka vajat. A tojást csak akkor öntsd hozzá, ha már nem habzik a vaj, de még nem is kezdett el barnulni. Ha belekerült a tojás, már ne kevergesd, csak rázogasd kissé a serpenyőt. Ha már szépen megdermedt a széle, picit hagyd még, hogy szép vékony kéreg képződhessen az alján.

 4. Nem mindegy a sütési idő

Ekkor az omlettet óvatosan felgöngyölheted egy villa, fakanál vagy spatula segítségével vagy egyszerűen félbe is hajthatod. Ha leragadt az alja, egy lapáttal próbáld meg felszabadítani, pici vajat is dobhatsz az omlett és a serpenyő közé. Ha felhajtottad, csupán néhány másodpercig hagyd még a tűzön, hogy színt kapjon és fixálódjon a formája. A jó omlett külseje némi színt kap, a belseje viszont szaftos marad.

 5. S végül a tálalás

Reggelire 2 tojást számolj egy főre. Ha nagyon éhes embernek készül az omlett, akkor három tojásból is készítheted. Gazdagíthatod sajttal, zöldségekkel, friss fűszernövényekkel, sonkával ízlés szerint. Ezeket, ha lehetséges apróra vágva és/vagy lereszelve, még a félbehajtás előtt add hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss