Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes karácsonyi bejgli 10 titka - Szabi, a pék videóval!

A karácsonyi asztalról nem maradhat le a kívül ropogós, belül pedig omlós bejgli sem. 10 tipp a elkészítéséhez, hogy biztosra mehessünk, és egy lépésről-lépésre videó Szabadfi Szabolcstól, azaz Szabi, a péktől!

Ha valaki tudja, mitől lesz tökéletes a péksütemény, a kenyér, az egészen biztosan Szabi, a pék, avagy Szabadfi Szabolcs. Advent és karácsony lévén, ezúttal a bejglisütés legfontosabb tudnivalóit osztja meg veletek a lenti videóban. S hogy valóban tökéletesre sikerüljön a bejgli idén, összegyűjtöttük a legfontosabb konyhai praktikákat.

1. Ne hagyjuk megkelni

A tészta gyúrásánál nagyon gyorsan kell dolgoznunk, nehogy elkezdődjön a kelés folyamata. Ha több kiló lisztből készítünk bejglit, akkor azokat a begyúrt tésztagombócokat tegyük addig a hűtőbe, amelyeket később fogunk elkészíteni.

2. A túlgyúrás árthat a bejgli tésztának

A tésztát csak addig gyúrjuk, amíg szépen össze nem dolgozzuk az alapanyagokat. Ugyanis, ha ezt túlzásba visszük, a zsiradék kicsapódhat, a tészta pedig repedezni fog.

3. Így lesz márványos a teteje

Miután megtöltöttük a rudakat, kezdődhet a kelesztés folyamata. Tetejüket kenjük le tojássárgájával, majd miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, hogy a tészta jól áthűljön. Ezután tegyük csak a bejgliket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

4. Ezért folyik a töltelék

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, hogy az alja ne ragadjon le. A rudakat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minimum 10 centi helyet hagyjunk közöttük, ugyanis a tészta sütés közben dagadni fog. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, különben kifolyik a töltelék.

5. Egyforma hőmérséklet

A készítéskor arra is gondosan ügyeljünk, hogy a hozzávalók hőmérséklete azonos legyen. Próbáljunk meg minél gyorsabban dolgozni. Az alapanyagokat pedig hűtsük le a készítés előtt.

6. Hidegen töltsük meg a töltelékkel

A kész bejgli tésztába csak teljesen kihűlt tölteléket tegyünk. Érdemes először a tölteléket elkészíteni, és amíg hűl, addig begyúrni a tésztát.

7. Egyforma keménység

A repedés egyik fő oka, hogy a tészta és a töltelék keménysége nem egyforma. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot hozzáadni.

8. Meg kell szurkálni a bejglit?

Sokan esküdnek arra, hogy a bejglik tetejét meg kell szurkálni. Ha tökéletes a tészta és a töltelék aránya, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk, így biztos, hogy a töltelék sem fog kifolyni. Azonban nagyobb a veszélye, hogy megreped.

9. Így távozhat a gőz

Ha a tésztát nem elég szorosan tekerjük, a gőz könnyedén szétrepeszti a süteményt. Pont ezért javasolják sokan, hogy szúrkáljuk meg villával a süteményeket. Ehhez viszont az kell, hogy a töltelék ne legyen folyós. Egy hosszú hurkapálcika vagy villasegítségével ne csak a tetejét, hanem az oldalt is szúrjuk át.

10. A tojás után

Ha a szurkálás mellett döntünk, akkor először kenjük lé tojással a tekercset, és csak után szurkáljuk meg a tésztát. Különben a sárgája befolyik a tésztába és eltömíti, ami szintén megrepesztheti a bejglit. 

Ebben a videóban pedig Szabi a pék lépésről lépésre megmutatja, hogyan készíti a pirított mogyorós bejglit.

Ezek is érdekelhetnek

Friss