Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halászlé sokféle halból

90 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alaposan megtisztított haldarabokat berakjuk egy nagyobb fazékba és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy egy arasznyival túlérjen a halféléktől. Nagyobb lángon elkezdjük főzni mindaddig, amíg hab keletkezik a tetején. Ezt folyamatosan leszedjük egy fém teaszűrő segítségével.
  2. Amikor letisztult a víz, beletesszük a többi hozzávalót, majd az egészet legalább másfél órán keresztül közepes lángon főzzük. Ez idő alatt teljesen leválik a csontokról a hús, szétfőnek az hozzáadott anyagok és kiválasztódik a kicsit kocsonyás anyag is a csontokból.
  3. Elkezdjük a passzírozást, (ami kicsit időigényes és türelem is kell hozzá, de megéri, mert ezzel dől el a halászlé minősége). Egy tésztaszűrő és kanál segítségével többször átpasszírozzuk a sűrű anyagot, közben folyamatosan kiszedjük a nagyobb szálkákat, csontokat. A tálban összegyűjtött sűrű masszát minden alkalommal felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, majd ezt passzírozzuk át újra. Addig folytatjuk, amíg kellő mennyiségű az alaplevünk.
  4. Ezt a levet újra felrakjuk főni, teszünk bele – mennyiségtől függően - 2-3 evőkanál pirospaprikát és a konyhakészre megtisztított, besózott halszeleteket. Forrástól számított 15-20 percig főzzük, de már csak lassú tűzön, hogy a szeletek ne essenek szét. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánasózzuk. Tálaláskor a halszeleteket szűrőlapáttal kimerjük a tányérokba és erre szedjük a levet.

Megjegyzés

Ha a halszeleteket előre besózzuk és úgy rakjuk a lébe, biztosan nem fogjuk elsózni, vagy nem lesz sótlan, mert így jobban tudjuk érzékelni a szükséges sómennyiséget. - Bodnár Éva

Ezek is érdekelhetnek

Friss