Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogadjunk, hogy nem tudtad: így lesz tökéletes a pirítósod

default user icon
MME
A pirítós gyakorlatilag a legegyszerűbb reggeli vagy vacsora. Fogjuk a kenyeret, betesszük a kenyérpirítóba, majd a kenyértartó tálcák kiugrással jelzik a szeletek elkészültét. Különösebb odafigyelést nem is igényel a dolog – legalábbis eddig így hittük, bár valljuk be: a végeredményben gyakran csalódtunk.

Valójában ugyanis egyáltalán nem mindegy, mennyi ideig hagyjuk sülni a kenyérszeleteket. Ha túl hamar leállítjuk a készüléket, akkor egy épp csak langyos és még puha pirítós lesz a „jutalmunk”, ha pedig túl sokáig sütjük a kenyereket, megéghetnek. Szóval ha neked is eleged van abból, hogy a kenyérpirító szabja meg a reggelid minőségét, akkor most jól figyelj!

Ennyi ideig sül a tökéletes pirítós

Egy 2011-ben végzett kutatás során a brit dr. Lane és csapata megtalálták a tökéletes pirítóst és annak sütési idejét. Az egy héten át tartó kísérletben 2000 kenyérszeletet pirítottak meg, míg végül megállapították, hogy az aranyszínű, belül puha, kívül pedig tizenkétszer ropogósabbra pirult szelet mondható a tökéletes pirítósnak. Tényleg jól hangzik, ugye? Ezt az eredményt egy 900 W teljesítményű, hatfokozatú kenyérpirítóval érték el, amelyet a skála ötös fokára állítottak, és a kenyérszeleteket 216 másodpercig, azaz 3,6 percig pirították.
Természetesen nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a különböző kenyérpirítók elérő erősséggel működnek, így ami az egyiknél beválik, nem biztos, hogy a másiknál is garantált sikerhez vezet. Nem árt, ha ismered a készüléked teljesítményét, valamint érdemes egy-két próbasütést (egy kis házi kísérletet) elvégezni.

+1 jótanács

A brit élelmiszertudós-csapat nem állt meg a pontos idő megállapításánál. Arra is kíváncsiak voltak, mi más befolyásolja még a végeredményt. Azt találták, hogy a kenyérszeletek vastagsága meghatározó tényező. Logikusan következik, hogy a vastagabb szeletek lassabban, nehezebben sülnek át, míg a vékonyabbak azonos idő alatt akár meg is éghetnek. Az eredmények alapján az 1,4 cm vastagságú (vagy van, akinek ez vékonyságú) szeletekkel érhető el a tökéletes kimenetel. Persze nem várható el, hogy minden pirításkor kéznél legyen a mérőszalag, és pl. az előre szelelt toastkenyerek esetében nem is mi döntünk a szeletek méretéről. Ugyanakkor egy adandó alkalommal ezt is érdemes lehet tesztelni otthon.
A csapat azt is állítja, hogy egy 3,6 percig pirított 1,4 cm vastag szeleten a vaj tökéletes mennyisége kb. 0,44 gramm.

Nos, egy dolog egészen biztos: ha a következő reggelidet a fentieket betartva készíted el, és mindent akkurátusan megmérsz, akkor kávéra már nem is lesz szükséged, hogy felébredj!

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek