Elkészítés: A tejetfelmelegítjük, feloldjuk benne a vajat, a cukrot és a sót, majd mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet. Jól elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre, amíg összeáll, és kérgesedni kezd. Áttesszük egy másik edénybe, pár percig hűlni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk egyesével a tojásokat, minden tojás után jól kikeverjük.
Habzsákba töltjük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. kétdiónyi méretű halmokat nyomunk egymástól nagyobb távolságra. Egy másik sütőpapírra pedig ugyanennyi vékony kérdőjel formát nyomunk, és külön kisütjük.
Ha a gombócok szép aranybarnára sültek, kivesszük, és még melegen levágjuk a tetejüket, majd a levágott részt félbevágjuk. Hagyjuk kihűlni a tésztát.
A vaníliás krémport a tejjel a leírása szerint kikeverjük, a tészták alját ezzel töltjük meg.
Csipetnyi kakaóport csipetnyi porcukorral és pár csepp vízzel elkeverünk, és ebből szemet rajzolunk a hattyúink fejére, majd beleszúrjuk a nyakát a krémmel töltött tésztába, vagyis a hattyúk testébe.
2,5 dl habtejszínt ízlés szerint porcukorral édesítve felverünk, és a krém tetejére nyomjuk habzsák segítségével. Végül a levágott és felezett süteménytetőket a habba helyezzük, ezek lesznek a hattyúk szárnyai.
Ezután gyorsan megesszük őket, nehogy elrepüljenek.