Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így működik a szervóra - ha eszerint élsz, egészségesebb és fittebb leszel!

default user icon
MME
Ami a nyugati orvoslásban a bioritmus, azt a keleti gyógyítók szervórának hívják. Úgy tartják, hogy aki figyelembe veszi működését, és ennek fényében tervezi meg a napjait, az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, fittebb életet élhet.

A keleti gyógyítók többezer évnyi megfigyelés alapján megalkották az úgynevezett szervórát, amely 12 fő emberi szervet különböztet meg. Ezek mindegyike kétórás váltásokban regenerálódik, tisztul, és a testünk az éppen aktuálisan legintenzívebben dolgozó szervünkre fókuszál leginkább, az összes energiánk ide összpontosul.  Ha a napirendünk kialakításakor figyelembe vesszük a szervóránk működését, az jelentősen befolyásolja a hogylétünket, és nem mellesleg komoly betegségeket is megelőzhetünk.


Így működik a szervóra:

1:00 – 3:00: Máj
Éjjel 1-3 óra között, amikor mélyen alszunk, a máj méregteleníti a vért és szabályozza a hormonszintünket. Ezért van például az, hogy ha az esti buliban túl sok alkoholt iszunk, és túl későn kerülünk ágyba, az jelentősen befolyásolja a máj tisztító funkcióját, és ezért ébredünk másnaposan.

3:00-5:00: Tüdő
A tüdő irányítja a szervezet immunrendszerét és az oxigén elosztását a vérben. Ez a tüdő aktív ideje, ilyenkor készül fel az egész napi munkára.

5:00-7:00: Vastagbél
Ez a legmegfelelőbb időpont arra, hogy kikeljünk az ágyból és elkezdjük a napot, ugyanis ebben az időpontban a vastagbél működésbe lép, és megkezdi a salaktalanítás folyamatát. Emiatt történik általában reggel a székletürítés

7:00-9:00: Gyomor
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és ennek jó oka van! A gyomor energiái ilyenkor magasak, és a reggeli kihagyása felboríthatja ennek a szervnek az egyensúlyát, és emésztési és immunitási problémákat okozhat

9:00-11:00: Lép
A lép szorosan kapcsolódik a gyomorhoz. Amikor a lép táplálékot kap, enzimeket bocsát ki az étel lebontására, energiává alakítására. Éppen ezért ez az ideális időszak a munka elvégzésére, mivel ez teszi lehetővé, hogy képesek legyünk hatékonyan felhasználni mentális energiát és jobban koncentráljunk.

11:00-13:00: Szív
Ilyenkor a legenergikusabb a szív, friss vért pumpál a szervekbe, táplálja az izmokat, inakat, erősíti a keringést. Ha ebben az időszakban le tudunk pihenni fél órára, az rendkívüli módon táplálja a szívet, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. 

13:00-15:00: Vékonybél
A szervezet az összes energiáját az ebéd emésztésére fordítja, így a teljesítőképesség mélyponton van. Ebben az időszakban a fájdalomérzet is csökken, ezért érdemes ilyenkor fájdalommal járó kezelésre – például fogorvoshoz – ellátogatni.

15:00-17:00: Hólyag
A húgyhólyag ekkor dolgozik a legintenzívebben, ezért ilyenkor különösen figyeljünk oda arra, hogy elegendő tiszta vizet, gyógyteát igyunk. 

17:00-19:00: Vese
A vese felelős a vér szennyeződésektől való megszűréséért és a hormonok egyensúlyának fenntartásáért. Ha ebben a napszakban rendkívül fáradtnak érezzük magunkat, az a mellékvese problémáról árulkodik. Egyéb tünetek közé tartozik az alacsony libidó, a hátfájás és a hormonális zavarok.

19:00-21:00: Szívburok
A szívburok egy vékony, rostos zsák, amely a szívnek és főbb ereinek ad otthont. Egyik kulcsfontosságú funkciója a szív szigetelése és védelme. Hasonlóképpen, a szívburok védi a szívet a külső stresszhatásoktól és az érzelmi hangulatingadozásoktól. Ha ez a szerv kiegyensúlyozatlan, könnyen stresszesek, feszültek lehetünk. A szívburok egyensúlyának visszaállításának jó módja, ha lelassítjuk a tempót és lazítunk, például meditálunk, olvasunk, veszünk egy meleg fürdőt.

21:00-23:00: Hármas melegítő
Test, lélek, energia. A hármas melegítő időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, így nem javasolt testileg és szellemileg aktív tevékenységet végezni. 

23:00-1:00: Epehólyag
A szerv ilyenkor működik legerőteljesebben. Ez a magyarázata annak is, miért alszunk nyugtalanul vagy ébredünk fel éjszaka késői nehéz vacsorát követően. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss