Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szárzeller, akit halványítónak is hívnak

default user icon
SB
Szárzellernek, rúdzellernek, angolzellernek és halványított vagy halványító zellernek is hívják. Magas víztartalom és kevés kalória jellemzi. Talán nyersen a legfinomabb, nagyon friss és üde zöldség.
A kezdetektől a mai zellerkínálatig

A zellert már Homérosz is említi az Odüsszeiában. A középkorban a most ismert zellerfajták őse, a mocsári zeller volt az egyik legismertebb gyógynövény. Melankólia ellen és fogfájásra is alkalmazták, afrodiziákumként is említik, és állítólag megfiatalítja fogyasztóit. Egy időben a zellert csak ízesítésre használták, de a nemesítés után megkezdte önálló hódító útját, ma már a gumós, a halványított és a metélő zeller is kapható szinte mindenhol.

Mit is eszünk?

A zeller az ernyősök családjába tartozik, így közeli rokona a kapor, az édeskömény, a petrezselyem és az ánizs is. Míg a hagyományos zellernél a gumót fogyasztjuk, a szárzeller gumóját nem lehet megenni, itt a levélnyeleket fogyasztjuk. Ezek a 30-40 cm hosszú, 3-4 cm széles, ropogós, húsos részek lédúsak, kellemesen enyhén borsos ízűek. Színük lehet fehér, világossárga, zöld, pirosas és csíkos is. A belső leveleket a zeller szívének is hívják, ezek a legfinomabbak. A halványítás egyébként úgy zajlik, hogy a növekvő zellerszárat földdel eltakarják vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya miatt elveszíti sötétzöld színét, és íze is kevésbé erőteljes. Az eljárás miatt helyesen a halványított zeller lenne az elnevezés, mégis sokan hívják halványító zellernek.

Egészséges is

A rostokban gazdag szárzeller a fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.

Mit készítsünk belőle?

Nyersen, a tövek és levelek levágása és alapos mosás után darabolhatjuk, szeletelhetjük, és már fogyaszthatjuk is. A franciák is ezt teszik, hiszen a nyers zöldséges crudité (ejtsd: krüdité) egyik legfontosabb zöldsége a szárzeller. Salátába téve izgalmas ízt kapunk, de mártogatósnak is kiváló. A leveleket megtöltve hidegtálakra is készíthetünk gusztusos hajócskákat. Egy sajtos besamel mártással finom vacsora a csőben sült angolzeller. Az igazi Waldorf saláta is szárzellerből készül. Sokan a zellerkrémlevest is szárzellerből készítik.

Zöldséges kuszkusz

Hozzávalók:
A zöldséges keverékhez:
1 póréhagyma
1 kaliforniai paprika
2 bébicukkini
3 szál halványító zeller
fél kínai kel
olívaolaj
grill fűszersó
A kuszkuszhoz:
1 bögre kuszkusz (couscous)
2 bögre forró zöldséglé
1 marék olajos mag (szezám, len, szeletelt mandula, stb)
1 marék mazsola

Elkészítés: Az olajat wokba öntjük. Felszeleteljük a zöldségeket, majd összepároljuk őket (először a hagymát, majd a paprikát, a kelt, a zellert, aztán a cukkinit pirítjuk, a gomba csak a végén jön bele).
Amíg pároljuk a zöldségeket, a kuszkuszt felöntjük a forró zöldséglével, és letakarjuk, hogy megduzzadjon. Ha kész, belekeverjük a mazsolát, majd a tetejét pirított magokkal szórjuk meg. Erre halmozzuk a párolt zöldségeket.

Vörös saláta

Hozzávalók:
1 kis fej vöröskáposzta
1 kis uborka
2 szál halványító zeller
3 retek
1 kis fej vöröshagyma
Az öntethez:
3 dl joghurt
1 citrom leve

Elkészítés: A káposzta felső leveleit lefejtjük. A káposztát kettévágjuk, majd vékony metéltre gyaluljuk. Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 1x1 cm-es kockákra aprítjuk. A halványító zellert, a retket megmossuk, és vékony karikákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, szintén karikára vágjuk.
Tálba tesszük a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük, rövid ideig állni hagyjuk. A joghurtot simára kikeverjük, belecsavarjuk a citrom levét, összekeverjük, majd a salátára öntjük és tálaljuk.

Sonkás szárzeller-stangli

Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
50 dkg szárzeller
20 dkg főtt, füstölt sonka
1,5 dl tejföl
1 tojássárgája

őrölt bors
mustár
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
a tészta nyújtásához liszt
a tetejére tojás

Elkészítése: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb. 12 centis darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük.
A sonkát apróra daraboljuk, és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük.
A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 15 cm hosszú, 5-6 cm széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük, és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 cm távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya.

Ezek is érdekelhetnek

Friss