1. A hús kiválasztás
A hamburger akkor a legjobb, ha a hús szaftos és omlós marad. A legideálisabb, ha a 20%-os zsírtartalmú marhahúst választunk, de ha ez – mondjuk a diétánk miatt – nekünk túlságosan zsíros, akkor megpróbálkozhatunk a 10%-os verzióval is. A legjobb burger marhából készül, de próbálkozhatunk sertéssel, vagy báránnyal is.
Ha maradunk a marhánál, akkor válasszuk lapockát, vagy hátszínt. Sokan tanácsolják a vesefaggyút használatát is, amit, ha hozzáadunk a húshoz, akkor ízesebb lesz, és nem esik szét sütésnél. Ezt azonban csak néhány hentesnél találjuk meg, ha úgy döntünk, hogy használjuk, akkor 3:1 arányban (darált marha, vesefaggyú) tegyük ezt.
2. A fűszerezés
A fűszerezésnél számos fűszer és hozzávaló kombinációját használhatod:
- finomra vágott újhagyma, esetleg salotta
- zúzott fokhagyma
- őrölt kömény
- csilipor
- fajita fűszer
- mustár
- frissen vágott fűszernövény
- őrölt fekete bors
- ketchup
Az olaszok általában fokhagymát, petrezselymet és reszelt parmezánt tesznek a húsba. A marokkói hamburger bárányból készül, amit friss korianderrel, őrölt köménnyel és harissa pasztával ízesítenek. A spanyolok a füstölt fűszerpaprikát szórják rá a húsba, amihez még apróra kockázott chorizot is adnak.,
3. Formázás
Ez kétkezi munka lesz! Jól dolgozd össze a húst és a fűszereket a kezeddel, és formázz belőlük egészen lapos korongokat. Inkább legyenek nagyobbak a husik, hiszen a sütés közben összemennek. Ne felejtsd el, hogy nem fasírtot, hanem burgert csinálsz!
Csak formázás után, közvetlenül sütés előtt szórjuk meg sóval a húst. Így ugyanis nem fog kiszáradni!
4. Pihentetés!
A húst hagyd pihenni legalább 1 órát a sütés előtt. Így nem fognak szétesni, és jobban összeérnek az ízek.
5. Sütés!
Akár serpenyőt, akár grillt használunk, magas hőfokon 5-6 percig, közepesen pedig 8-9 percig érdemes sütni a hús mindkét oldalát. Fontos, hogy ne maradjon belül rózsaszín.