Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szaftos hamburgerhús 5 titka

default user icon
MME
Milyen a jó fűszer? Milyen húst használjunk a hamburgerhez? Kell -e bele vesefaggyú? Jó, ha pihentetjük a húst? Íme néhány bevált tipp, amitől tökéletes lesz a hamburgerhúsod!

1. A hús kiválasztás

A hamburger akkor a legjobb, ha a hús szaftos és omlós marad. A legideálisabb, ha a 20%-os zsírtartalmú marhahúst választunk, de ha ez – mondjuk a diétánk miatt – nekünk túlságosan zsíros, akkor megpróbálkozhatunk a 10%-os verzióval is. A legjobb burger marhából készül, de próbálkozhatunk sertéssel, vagy báránnyal is.

Ha maradunk a marhánál, akkor válasszuk lapockát, vagy hátszínt. Sokan tanácsolják a vesefaggyút használatát is, amit, ha hozzáadunk a húshoz, akkor ízesebb lesz, és nem esik szét sütésnél. Ezt azonban csak néhány hentesnél találjuk meg, ha úgy döntünk, hogy használjuk, akkor 3:1 arányban (darált marha, vesefaggyú) tegyük ezt.

2. A fűszerezés

A fűszerezésnél számos fűszer és hozzávaló kombinációját használhatod:

  • finomra vágott újhagyma, esetleg salotta
  • zúzott fokhagyma
  • őrölt kömény
  • csilipor
  • fajita fűszer
  • mustár
  • frissen vágott fűszernövény
  • őrölt fekete bors
  • ketchup

Az olaszok általában fokhagymát, petrezselymet és reszelt parmezánt tesznek a húsba. A marokkói hamburger bárányból készül, amit friss korianderrel, őrölt köménnyel és harissa pasztával ízesítenek. A spanyolok a füstölt fűszerpaprikát szórják rá a húsba, amihez még apróra kockázott chorizot is adnak.,

3. Formázás

Ez kétkezi munka lesz! Jól dolgozd össze a húst és a fűszereket a kezeddel, és formázz belőlük egészen lapos korongokat. Inkább legyenek nagyobbak a husik, hiszen a sütés közben összemennek. Ne felejtsd el, hogy nem fasírtot, hanem burgert csinálsz!

Csak formázás után, közvetlenül sütés előtt szórjuk meg sóval a húst. Így ugyanis nem fog kiszáradni!

4. Pihentetés!

A húst hagyd pihenni legalább 1 órát a sütés előtt. Így nem fognak szétesni, és jobban összeérnek az ízek.

5. Sütés!

Akár serpenyőt, akár grillt használunk, magas hőfokon 5-6 percig, közepesen pedig 8-9 percig érdemes sütni a hús mindkét oldalát. Fontos, hogy ne maradjon belül rózsaszín.

HÁZI HAMBURGER ÉS HAMBURGERZSEMLE >>>

KÉZMŰVES HAMBURGER>>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss