Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A svájci konyha

Lehet, hogy Svájc ma az egyik leggazdagabbnak tartott ország, de ez nem mindig volt így. A magas hegyek gyönyörűek, de sokminden nem terem meg arrafelé. A svájci konyha ezért egyszerű alapanyagokat használ - viszont azokat ízesen, sokféle variációban tálalja. Most nem tradicionális raclette-receptek, sajtos ételek vagy csokis finomságok következnek, hanem igazi svájci ételek!

Ez a receptválogatás eredeti svájci receptekből áll: küldője egy svájci, ám a magyar nyelvvel és a kultúránkkal igencsak barátkozó leányzó.



Röschti
Svájci pirított krumpli


1 evőkanàl vaj vagy zsír : felmelegíteni
15 dkg szalonnakocka : a zsiradékban „üvegesre prirítani“
80 dkg krumpli : vízben majdnem puhára főzni, kihűteni, majd meghámozni, durván lereszelni, a szalonnakockákhoz adni
1 teáskanál só : rászórni a krumplira, amit állandóan kevergetve 15-20 percig sütünk. Ezután lepényt készíteni belőle, és kevergetés nélkül 5-10 perc alatt „arany kérget“ pirítani rá. Kerek tálra csúsztatva tálalni.



Suurchrut und Schpäck
Savanyú káposzta svájci módra (szalonnával)


1 evőkanál zsír vagy olaj : serpenyőbe tenni
1 hagyma : felvágni, hozzáadni
60 dkg savanyú káposzta : hozzáadni
kicsi sóval
esetleg borókával vagy köménnyel fűszerezni, az egészet nagy lángon felmelegíteni, ameddig „sziszegni kezd“, majd kis lángon párolni, közbe – közbe megrázni kicsit, ha kell, kevés vizet hozzáadni

párolási idő: 1 –1 1/2 óra

lehetőség : sózott, füstölt húst vagy szalonnát és egész, hámozott krumplikat a savanyú káposzta tetején főzni



Schpäck und Bohnä
Szalonnás zöldbab


1 evőkanálkanál olaj vagy zsír vagy 5 dkg apróra vágott szalonna : serpenyőbe tenni
½ hagyma
1 fokhagyma : felvágni és hozzáadni
60 dkg zöldbab : előkészíteni, hozzáadni
1/2 teáskanál só : fűszerezni, betakarni, majd nagy lángon felforrósítani, amíg „sziszeg”, utána kis lángon párolni, időnként megrázni, esetleg hozzáadni egy kevés vizet

párolási idő : 40 – 70 perc

lehetőség : sózott, füstölt húst vagy szalonnát és egész, meghámozott krumplikat a babok tetején főzni



Hörnli, Ghackets und Öpfelmues
Tészta, fasírt és almapüré


Fasírt:
40 – 50 dkg darált hús : kevés olajon nagy lángon sütni
1hagyma
fűszerek (petrezselyem, oregano, majoranna, bazsalikom) : apróra vágni, a húshoz adni, kis lángon párolni
1 evőkanál lisztet : rászórni, belekeverni
2 dl erőleves vagy vizet : ráönteni
pici sóval
paprikával és borssal : fűszerezni, majd kis lángon párolni

főzési idő: 15 – 20 perc
ha szükséges, kevés vizet utána lehet önteni

Almapüré:
2 dl víz vagy almalé : egy serpenyőbe tenni
80 dkg alma : megmosni, meghámozni, feldarabolni, majd a serpenyőbe tenni
1-2 evőkanál cukor
½ citrom levét : hozzáadni, lefedve párolni, ha megfőtt összetörni
Az almához ízlés szerint kis fahéjat is adhatunk.

A pirított húst és az almapürét kiflialakú (Sedanini Rigati) tésztával kínáljuk.



Gschnätzleti Leberä
Resztelt máj


1-2 evőkanál olaj vagy zsír : felmelegíteni
30 – 40 dkg máj : felaprítani, a forró zsiradékon megpirítani, majd kivenni
1 hagyma : felaprítani, majd az olajban megpirítani
1- 1 ½ dl erőleves : ráönteni a pirított hagymára
kis citromlé vagy ecet : ízesíteni
kevés sóval, borssal : fűszerezni , majd visszatenni bele a májat, kicsit párolni és rögtön lehet tálalni

lehetőség : kakukkfűvel, bazsalikommal, esetleg egy kevés tejszínnel tovább ízesíteni



Bündner Gerschtäsuppä
Bündneri árpaleves


1 evőkanál olaj vagy zsír : felmelegíteni
5 dkg árpa : a forró zsiradékon megpirítani
1 répa
kevés zeller
1/2 póréhagyma
1/2 hagyma : ezeket apróra vágva hozzáadni, kis lángon pirítani
1 1/2 l víz : felönteni
1 egész hagyma
1 borjúláb
10 dkg füstölt hús : hozzáadni
sóval, borssal : fűszerezni

főzési idő: 2 –3 óra

Végül a húst kivenni, felaprítani, amjd a levesbe visszatenni, kevés tejszínnel, petrezselyemmel, snidlinggel fűszerezni




Züri Gschnätzlets
Zürichi szeletelt hús


60 dkg borjúhús : vékony csíkokra vágni
3 evőkanál zsír vagy olaj : serpenyőben felmelegíteni, beledobni a húst és nagy lángon pirítani, majd kivenni és melegen tartani
4 lilahagyma : finomra vágni, a serpenyőben kicsit megsütni
1 evőkanál liszt : rászórni
2 dl fehérbor : felönteni, majd a felére főzni
2 dl tejszín : hozzáadni, egy kicsit még sűríteni
sóval, borssal, egy pici citromhéjjal fűszerezni, majd a húst belefogatni a szószba, és petrezselyemmel megszólalva azonnal lehet tálalni




Suurampferesuppä
Sóskaleves svájci Nagymama módra


2 –3 teli maroknyi sóska : megmosni, finom csíkokra vágni
1 kis fej hagyma : felvágni
2 evőkanál vaj : megolvasztani, majd a fele sóskát és a hagymát benne megpárolni
2 evőkanál liszt : ráhinteni, majd tovább párolni
1 l erőleves : ezzel felönteni, majd 10 percig főzni
2 tojássárgája
1 dl tejszín : összekeverni, a tányérok aljára elosztani, majd a forró levest rámerni
a maradék sóskát : nagyon finomra felaprítani és a levesre szórni


Jó étvágyat!

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss