Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A spicces sárgabarack útja a süteményes tányérig

Az aszalt sárgabarack az egyik legjobb nassolni való. Gyakran olyan hirtelen ürül ki egy zacskó tartalma, hogy esély sincs arra, hogy további útra tévedjen. Most azonban nem így történt, sőt igencsak italosan vándorolt egy finomságba.

Az aszalt gyümölcsökkel készült sütemények gazdagok, zamatosak és ellenállhatatlanul finomak. Az aszalt sárgabarack többnyire gyümölcskenyérben landol több más szárított gyümölcs társaságában. Erre a hétvégére azonban egy egyszerűen elkészíthető, mégis hihetetlenül gazdag és zamatos desszertet készítettem, méghozzá alkohollal alaposan meg-, illetve átitatott sárgabarackkal. A sárgabarackot, mint általában az aszalt gyümölcsöket, ha süteménybe kerülnek, érdemes langyos vízben vagy pálinkában, esetleg likőrfélékben kissé megpuhítani. Whiskyvel, amelynek mély ízei egészen különlegessé teszik a gyümölcsöket, csak ritkán sütök, de meg kellett állapítanom: a sárgabarackot szinte új életre kelti.

A vékonyan felcsíkozott aszalt gyümölcsöt már reggel beáztattam némi whiskybe, aminek köszönhetően tökéletesen puha és kellemesen „spicces” barackjaim lettek. Ezt az aromát egészítette ki a gorombára őrölt dió és a kitűnő holland kakaó mély ízvilága.

Amilyen izgalmas ízek keltek életre a sütőben, olyan egyszerű a készítése, és legalább ennyire gyorsan fogytak is a kis sütemények a tányérról.

Spicces sárgabarackos-diós sütemény

Hozzávalók egy 45 X 30 cm-es tepsihez:
20 dkg aszalt sárgabarack
½ dl jó minőségű whisky
1 dl meleg víz
6 csapott evőkanál süteményliszt
1 nagy csipet só
½ mokkáskanál sütőpor
8 csapott evőkanál porcukor
2 csapott evőkanál holland kakaópor (természetesen cukrozatlan)
3 evőkanál tej
3 db nagyméretű tojás szétválasztva
7 dkg puha vaj
20 dkg gorombára őrölt dió
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A sárgabarackokat félbevágtam, ½ dl whisky és 1 dl meleg víz keverékével meglocsoltam, és 3 órán át állni hagytam. Ennyi idő alatt szépen megpuhultak a barackok, és átjárta őket az alkohol. Ezt követően vékony csíkokra vágtam.
A diót gorombára őröltem. 2 evőkanálnyit félretettem. A lisztet, sót, sütőport a dióval alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a kakaóport is.
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral egészen fehéredésig kevertem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadtam a puha vajat, aztán kanalanként a tejet. Az elektromos habverő folyamatos munkája mellett belekanalaztam a diós-lisztes keveréket. A habverőt kikapcsoltam, és nagy fémkanállal beleforgattam a sárgabarack-csíkokat, kevés whiskyvel együtt. Végül beleforgattam a kemény fehérjehabot.

A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A tepsit sütőpapírral béleltem, egyenletesen elosztottam benne az illatos, gazdag süteménytésztát. A tetejét meghintettem a félretett dióval, és nagyjából 25-30 perc alatt szaftosan lágyra sütöttem.
Még melegen meghintettem vaníliával kevert porcukorral, de csak akkor szeleteltem fel éles késel, mikor már teljesen kihűlt. A csinosabb tálalhatóságot szem előtt tartva nagyjából 5 cm átlóval rendelkező háromszögekre szeleteltem.

Aromás, gazdag sütemény, amelynek alkoholtartalma a sütés közben szinte teljesen elillan, de ízei egészen káprázatosak. Másnap is kitűnő, puha sütemény.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss