Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sötétség átka: így védekezz a D-vitamin hiány ellen télen is

A napfény hiánya nem csak a hangulatunkra van rossz hatással, hanem az egészségünkre is. Nem véletlen, hogy a sötét hónapokban sokkal többször betegeskedünk.

A D-vitamint a szervezünk állítja elő, méghozzá a napfény hatására. Ezért nem meglepő, hogy hazánkban tízből kilenc ember D-vitamin hiányban szenved tél végére. - Pedig a szervezetünknek nagy szüksége van rá, hiszen segíti a kalcium beépülését, így megelőzi a csontritkulást is, felerősíti az immunrendszert, ezzel csökkenti számos betegség kialakulásának esélyét. A D-vitamin hiány jelei lehetnek: csont- és izomfájdalom, letörtség, túlsúly, legyengült immunrendszer, asztma, szív- és érrendszeri betegségek – mondta dr. Balaicza Erika belgyógyász.

Belobbannak a krónikus betegségek

Tudósok megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol kevesebb a napsütéses órák száma, ott gyakoribbak az autoimmun betegségek, mint a diabetes, a szklerózis multiplex, a reumatoid artritis, a lupus és a gyulladásos bélbetegségek előfordulása. Az is egyértelműen kimutatható, hogy ezek a betegségek a téli hónapokban fellángolnak, míg nyáron enyhülnek a tünetek. A kutatók szerint ez a szervezet D-vitamin szintjével hozható összefüggésbe.

A bőrünk sem szereti a sötétet

Csakúgy, mint a zsíros, mitesszeres pattanásos bőrnek, úgy a vízhiányos, zsírhiányos, száraz bőrnek is nagy szüksége van a napfényre. A sötét, fényhiányos időszakban felerősödnek a bőrpanaszok, úgy, mint az ekcéma, sebborhea, övsömör vagy herpesz.

Legyengül az immunrendszer

Télen sokkal több időt töltünk a lakásban, mint a szabadban, ráadásul otthon és a munkahelyünkön is ritkábban szellőztetünk, nehogy bejöjjön a hideg, emiatt viszont jelentősen megnövekszik a vírusok és a baktériumok koncentrációja a levegőben, amit szinte biztos, hogy be is lélegzünk. - A másik nagyon fontos ok, a napfényhiány. Kutatások egyértelműen bebizonyították, az, hogy mennyire erős az immunrendszerünk, azon múlik, mennyi napfény ér minket. – tette hozzá a doktornő.

Anyagcsere problémák jelentkeznek

A szervezetünk úgy reagál a sötétre, mintha este lenne, ezért pihenésre ösztönöz minket. Emiatt a téli hónapokban persze, hogy nincs kedvünk sportolni, helyette inkább a kanapén gubbasztunk. - A mozgáshiány következtében viszont lelassul az anyagcserénk. Tovább rontja a helyzetet, hogy a táplálkozásunk is megváltozik, sokkal jobban kívánjuk a nehéz ételeket, háttérbe szorulnak a vitaminban és rostban gazdag finomságok, ezzel még inkább lassítjuk az anyagcserénket, helyette elkezdődik a zsírraktározás, amit tavasszal majd nem győzünk ledolgozni. – figyelmeztetett a belgyógyász.

Téli depresszió


A fényhiány a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. A sötét, téli hónapokban könnyen kialakulhat a szezonális depresszió. Ennek oka, hogy a fényhiány hatására az agyban lévő tobozmirigy egy melatonin nevű hormont választ ki, ez pedig szerepet játszik az alvásciklus és a hangulat szabályozásában. Túlzott termelése kedvetlenséget, megnövekedett alvásigényt, fáradtságérzetet okozhat. A napfényes órák csökkenésével a hangulatért felelős szerotonin és dopamin szint is csökken, ami elősegíti a depresszió kialakulását. Ennek tünete az ingerlékenység, szociális elszigetelődés, alvászavar, aluszékonyság, súlygyarapodás, koncentrálási nehézség.


Mit tegyünk?

  • Pótoljuk a D vitamint. Szedjük étrendkiegészítő formájában legalább 4000 NE D-vitamint, és együnk minél több májat, olajos halat, tojást, vajat és margarint.
  • Mozogjunk rendszeresen, legalább hetente háromszor, ezzel fokozhatjuk az anyagcserénket.
  • A szezonális depresszió tüneteire jól jöhet az orbáncfű szedése.
  • Próbáljuk ki a polarizált fényterápiát! Ez a szűrt fény a bőr alá 1 cm mélységig hatol, ezzel javul a sejtek anyagcseréje, stimulálja az energiatermelést is. Fokozza a szervezet regenerációs folyamatait és az általános erőnlét, teljesítőképesség is. Serkenti az agyi vérkeringést, ennek köszönhetően az agyi funkciók javulnak, a fáradékonyság, kimerültség hamarabb szűnik, a depresszív hangulat könnyebben oldódik, a fejfájások gyakorisága és intenzitása csökken. Emellett stimulálja az immunrendszert, ennek köszönhetően csökken a megbetegedésekre való hajlam, gyorsul a fertőzésekből és gyulladásokból való kilábalási folyamat - javasolta dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss