Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sóról szólunk - 3. rész

default user icon
SB
Bár a legtöbben az asztali sót és esetleg a tengeri sót használjuk, érdemes odafigyelnünk a világ sóira, hiszen nálunk is egyre többféle kapható, és éttermekben is előfordulnak különlegességek

Indiai fekete só: Finomra őrölt, szürkésrózsaszín só. Ismert még kalanamakként és sziklasóként is. Közép-Indiában bányásszák. Erős kénes aromája és illata van. Nem túl sós só.

Jódozott só: Az 1920-as évektől kezdtek kálium jodidot adni a sóhoz, ekkoriban derült ki, hogy ez lehet a golyvás megbetegedések ellenszere. A golyva (más néven struma) a pajzsmirigyek megnagyobbodása. A betegség főleg azokon a hegyi vagy völgyekben elterülő területeken gyakori (Svájc, Ausztria és Németország egyes területei), ahol a tengervíz jótékony jódos hatása nem érvényesülhet hal és a helyi gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor, valamint a helyi víz ivásakor. A legtöbb asztali sót és gyakran a finomított tengeri sókat is jódozzák.

Kóser só: Főleg az USA-ban kedvelt, nagyobb piramis alakú sókristályokból álló só. Hús sütésekor a sókristályok a hús tetején maradnak, így a húsban lévő folyadékot jobban felszívják. Íze enyhébb az asztali sóénál.

Rózsaszín perui só: Az Andokban, ősi tengerből kialakult sóteraszokon kitermelt világos rózsaszín só. Színét a valamikori agyagos tengerfenéknek köszönheti. Friss paradicsommal fantasztikus.
Kősó: Földalatti sóbányákból származó sófajta, finomítatlan, szürkés színű, mivel magas az ásványi anyag tartalma. Évszázadokon át csákánnyal és vésővel termelték ki, manapság magas nyomású vizet használnak.

Tengeri só: Tengervízből állítják elő. A tengervizet úgynevezett sókertekbe gyűjtik, majd a vizet hagyják elpárologni, és a visszamaradt sót összegyűjtik. A módszert már a rómaiak is használták. A tengeri sónak finomított és finomítatlan változatai is ismertek.

Néhány ismertebb tengeri só fajta:

  • Camargue-i só: Dél-Nyugat Franciaországból, a világ legősibb sókertjeinek egyikéből származó sófajta. Itt a tenger tízszer sósabb, mint a nyílt vízen.
  • Dán füstölt só: Fán füstölt sötétbarna sófajta.
  • Fleur de Sel: A só virága. Luxuscikk. Napos, szeles délutánokon csapódik ki, csak kézzel szedhető. A sókristályszárító medencék vizének tetején csapódik ki szemcsék formájában. Édeskés, ásványos ízű, opálosan fehér sófajta. Tálalás előtt használjuk.
  • Halen Mon: Anglesey, Wales, itt termelik ezt a különleges sófajtát. Sokak szerint ez a tiszta óceán-íz.
  • Hawaii Alae só: Évszázadok óta használják Hawaii szigetén. Vasoxid tartalmánál fogva színe sötétvörös, szinte barna. Leginkább halakhoz használják. Az alae a vulkanikus vörös agyag neve.
  • Hawaii fekete só: Fekete színű, kissé földízű só, melynek különlegességét faszéntartalma adja. Erős ízű halak kísérője, de köretekhez és faszénen sütéshez is kitűnő lehet.
  • Maldon só: Piramis alakú sókristályokból áll. Essexben termelik, máig egy családi vállalkozás keretében.
  • Sel Gris: Nedves, durva szemű sófajta Franciaország nyugati partjairól. Normandiában és Bretagne-ban termelik. Szürkés színű.

 

  • Trapani só: Szícíliában, Trapaniban termelik ezt a sófajtát, mely több séf szerint a legjobb ízű tengeri só. Jellegzetessége, hogy a sókitermeléshez a vizet szélmalmok segítségével pumpálják ki, és a nagy sókristályokat kő alatt őrlik. A szicília sók csoportjába is sorolható.

Ízesített sók: Egyre elterjedtebbek a különféle fűszernövényekkel ízesített sófélék, melyek különleges látványt adnak az ételeknek. Akár otthoni is elkészíthetők.


A sóról szólunk - 1.rész >>>
A sóról szólunk - 2.rész >>>

Fotók:
Salttraders.com
Maldonsalt.co.uk

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss