Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sokoldalú sertéstarja

A tarja a sertés egyik legkönnyebben és legtöbbféleképp elkészíthető része. Mivel zsírban bővelkedik, így nem szárad ki, ezért egyben vagy szeletben elkészítve is ízletes fogás válhat belőle.

A tarja a sertés nyaki része, ennek a húsnak a folytatása a már zsírban sokkal szegényebb, de színében még a tarjára emlékeztető hosszúkaraj.

A tarjából nagyon sokféle ételt alkothatunk, rengeteg módon felhasználhatjuk a húst. Elsőként eldönthetjük, hogy csonttal vagy csont nélkül kívánunk-e dolgozni a hússal. A csonttal együtt feldolgozandó tarjából is többféle fogást készíthetünk. Az egyben lévő csontos tarját érdemes különféle fűszerekkel megspékelni, vagy a csontig szeletekre metszeni, és a húslapok közét fűszerezni, tölteni. Az így kapott húst célszerű fedett edényben sütni, amire tökéletesen alkalmas egy kacsasütő edény vagy egy római tál, de egy alufóliával gondosan lezárt tepsi is megteszi.

Ha szeletelt csontos tarjával van dolgunk, akkor javasolt natúr módon megsütni. Ehhez még csak pácolásra sincs szükségünk, hiszen a tarja önmagában is kifejezetten jóízű hús, kevés fűszerrel könnyedén megfelelő mód ízesíthető. Előre megtervezett sütögetés esetén viszont érdemes a tarját bepácolni, és legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetni. A mustáros, fokhagymás pác klasszikusan a tarjához kapcsolódik, ami nem véletlen, ebben a szószban nagyon kellemesen megérik a hús, főleg ha legalább 24 órát benne hagyjuk.

A csont nélküli tarját füstölhetjük, illetve vehetünk már előre füstölt darabokat is. A nyers, füstölt tarjával jól ízesíthetők a különféle ragulevesek, bizonyos főételek, mint például a sólet, darált füstölt tarjával különféle töltelékeket ízesíthetünk, szeletben lesütött füstölt tarjával pedig teljessé tehetünk bármilyen főzeléket. A füstölt tarja jó alternatívája a húsvéti sonkának, sokan kifejezetten ezt a húst veszik az ünnepekre. A vékonyra szelt füstölt tarja ideális alapanyaga a különféle hidegkonyhai készítményeknek is.

A szeletelt friss tarját nem szükséges kiklopfolni, illetve nagyon óvatosan szabad csak, hogy a húsok közötti zsírerek ne essenek szét, és a hús omlóssága, textúrája se vesszen el. Klopfoló helyett javasolt egy nagyobb szakácskés hátával finoman keresztirányban megütögetni a húst, pont csak annyira, hogy kicsit fellazuljon a rostozata.

A tarjaszeletet süthetjük natúr módon, de párizsiasan, morzsába, esetleg sörtésztába vagy palacsintatésztába bundázva is elkészíthetjük. Sőt azt is megtehetjük, hogy a vékonyra szelt húst töltelékkel feltekerve bundázzuk, és így sütjük készre. Mivel a tarja nem sovány és száraz hús, grillezésre is ez a legideálisabb.

A tarja mellé bármilyen köret adható, de egy-egy szelettel a különféle főzelékeket is megkoronázhatjuk. Tarjából szokás hamis rostélyost is készíteni, azaz a marha- vagy borjúhátszín helyett ebből a húsból elkészíteni a rostélyost.

A tarját sütőben nem csak egyben süthetjük, hanem a szeletekből különféle csőben sült ételeket is készíthetünk. Pörkölthúsnak, tokánynak viszonylag ritkán használják a tarját, de szeletben nagyon jól párolható, főzhető különféle szaftokban. A tejszínes, fűszeres mártások mellett érdemes  kipróbálni a paradicsomos alapú szószokat is. Az egész tarja mellett a szeletek is jól tölthetőek, a göngyölt tarjának igen sok változata ismert.

Az utóbbi évtizedben a tarja olyan fogásoknál is előtérbe került, amelyek egykoron karajból készültek. Ennek az az oka, hogy a mai technológia mellett nevelt sertések karaj húsából már hiányoznak azok a zsírerek, amelyek meghatározták az adott étel elkészítését, állagát, s ezeknél a fogásoknál a karaj helyett manapság inkább tarját használnak. A magyar konyha meghatározó fogása, például a cigánypecsenye is tarjából az igazi.

A tarjához tökéletesen stimmel a fokhagyma, és kifejezetten jól illenek hozzá a különféle zöldfűszerek, mint például a zsálya, a rozmaring, a majoranna vagy a kakukkfű, de fűszerezhetjük még pirospaprikával vagy köménnyel is.

Rozmaringos, hagymás tarja

Hozzávalók:
1 kg tarja
1 nagy fej vöröshagyma
2 alma
1 dl száraz vörösbor
olaj
4 gerezd fokhagyma

1 ágnyi friss rozmaring

Elkészítés: A fokhagymát átpréselem, a rozmaringleveleket finomara vágom, majd kevés olajjal és sóval elkeverem. A keverékkel alaposan bekenem a húst, zacskóba vagy dobozba zárom, és minimum egy éjszakát hagyom a hűtőben pácolódni.
Sütés előtt a római tálat beáztatom, majd sütőt 200 fokra előmelegítem. A húst befektetem a tálba, mellé karikázok egy nagy almát és egy nagy vöröshagymát. A köretet meglocsolom borral, majd a római tálat lefedem, és a sütőbe tolom. Amikor már puha a hús, akkor leszedem az edény tetejét, és a húst megpirítom.

Tarjával töltött wrap

Hozzávalók:
8 kész tortilla vagy wrap lap
A salátához:
1/2 fej jégsaláta
2 marék rukkola
2 marék madársaláta
2 hámozóval vékonyra szelt répa
10 dkg reszelt füstölt sajt
50 dkg tarja
4 tojás
4 paradicsom
10 dkg kuszkusz

Elkészítés: A tarját tokányhúsnak megfelelő csíkokra vágom, sózom, borsozom, majd olívaolaj és vaj keverékén ropogósra sütöm.
A tojásokat héjában megfőzöm, majd felszeletelem, egy tálra rendezem. A paradicsomot vékony cikkekre vágom. A kuszkuszt egy tálba öntöm, sózom, zöldfűszerekkel elkeverem, majd forralt vízzel felöntöm (egy ujjnyival öntöm túl a tálban lévő kuszkuszt), és fedő alatt 2-3 percig hagyom párolódni.
Végül előszedem a wrap lapokat, az előkészített alapanyagokat az asztalra készítem, édes chili szószt, ketchupot és tabascot kínálok mellé, amelyekkel mindenki a maga szája íze szerint fűszerezheti a lapokba töltött húst és zöldségeket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss