Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A séta mindig jót tesz! El sem hinnéd, mire képes már 5 perc is a szabadban!

default user icon
MME
A fittség megőrzéséhez, valamint a jó közérzet megtartáshoz elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Ám ennek nem kell feltétlenül a „gyilkos” edzésformák közé tartoznia, bőven elég, ha teszel egy kiadós sétát.

2 perc után: felgyorsul az anyagcsere

Hihetetlennek tűnhet, de napi 120 másodperc séta elegendő ahhoz, hogy testedben beinduljanak azok a mechanizmusok, amelyektől a szervezet zsír- és szénhidrát-anyagcseréje felgyorsul, és aktiválódnak a gyulladáscsökkentő folyamatok.


3 perc után: csökken a koleszterinszint

Étkezés után elég csupán 3 percet sétálnod ahhoz, hogy a mozgás beindítsa a szív vérellátását, valamint a bélmozgást, csökkentve ezzel a megnövekedett koleszterinszintet és vérnyomást.

5 perc után: megnyugszik a lélek

Elég 5 perc a szabadban, és bizonyítottan javul az ember hangulata. Tanulmányok kimutatták, hogy a vizsgált alanyok közérzete ennyi idő alatt körülbelül 46 százalékkal javult, míg a kedve 54 százalékkal lett jobb. E jótékony hatás egy erdőben tett kirándulással tovább fokozható.

15 perc után: lemegy a vércukorszint

Egy ebéd utáni negyedórás séta nagymértékben hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez és ezáltal a diabétesz kialakulásának megelőzéséhez is.

20 perc után: erősödnek a csontok

A menopauza időszakába lépett nőknél megnövekszik a csontritkulás veszélye. Napi 20 perc sétával azonban a test remekül karbantartható, sőt, egyes tanulmányok szerint a csontsűrűség is helyreállítható. Persze nem érdemes megvárni, amíg ennyire leromlik az állapot. Rendszeres testmozgással megelőzheted a csontritkulást és az esetleges csonttörést.

30 perc után: javul a hangulat

A séta talán a legegyszerűbb és legtermészetesebb vény nélkül kapható „gyógyszer”. Javítható vele a mélabús, enyhén depressziós hangulat, oldható a stressz. Sőt, harminc perc alatt már annyira hatékonyan megdolgoztatod a tested, hogy akár 30%-kal is csökkenhet az agyvérzés kialakulásának veszélye.

40 perc után: egészségesebb lesz a szív

Minél többet sétálsz a természetben, annál többet használsz vele a szívdnek. A legalább 40 perces rendszeres sétákkal akár a felére is csökkenthető a szívkoszorúér-megbetegedések kockázata. Minél tempósabban sétál, annál eredményesebb a folyamat.

50 perc után: fiatalosabb sejtek

Sajnos az idő múlásával a sejtek elöregednek, emiatt a test sérülékenyebbé válik. Napi 50 perc sétával ez a folyamat jelentősen késleltethető.


60 perc után: csökken a mellrák kockázata

Mindig figyelj az ösztrogénszintedre. Ha túl magas, akkor jelentősen megnő a mellrák kialakulásának kockázata. Egy óra séta azonban akár 14%-kal is mérsékelheti e hormonok mennyiségét.

90 perc után: szinte teljes regenerálódás

Egy 1,5 órás séta nemcsak az alakodra van nagyszerű hatással, hanem képes szinte teljesen új embert varázsolni belőled. Nem csoda, hiszen többek között felpörgeti az anyagcserét, friss oxigénnel látja el az agyat, ezáltal segít megszabadulni a szorongástól, továbbá kedvezően hat az egyéb mentális betegségekre is. Ám ehhez muszáj a természetben sétálni, egy városi séta nem elegendő!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss