Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A sajt úgy hat az agyunkra, mint a heroin

default user icon
MME
Egy igen érdekes tanulmányba szaladtunk bele a napokban, melyet még korábban, a Michigani Egyetem kutatói végeztek a Yale Food Addiction Scale tesztje alapján. Ez a felmérés kifejezetten arra volt kihegyezve, hogy mely ételek váltanak ki olyan típusú függőséget, mint a kemény kábítószerek.

Nem meglepő egyébként, hogy a tesztben szereplő ételek jelentős része jócskán tartalmazott zsírt, vagy cukrot, esetleg mindkettőt- írja az Indi100. A lap szerint a felmérésben először 120 tanulót, majd további 384 személyt kértek meg arra, hogy 35 tétel közül választva végezzék el a függősségi teszt kitöltését. Érdekesség, hogy olyan ennivalók kerültek a lista élére, melyek mind, egytől egyig valamilyen formában tartalmaztak sajtot.

Ennek persze van egy tudományos magyarázata is; a sajt kazeint tartalmaz, amely egy az emlősök tejében jelenlévő fehérje, így például a tehéntej 80%-ban is megtalálható és a sajt egyik elengedhetetlen összetevője. A csavar pedig itt jön, ugyanis ezekben a tejtermékekben található fehérjék aktiválják az agy opioid receptorait, amelyek nagy szerepet játszanak a függőség kialakulásában. Hasonlóképpen mint a heroin, vagy a morfium, nyugtató hatással van az agyunkra.

Tehát, ha feszt rángatod a hűtő ajtaját egy kis sajt után kutatva, vagy a trapistát is füstölttel, vagy edamival eszed, akkor nem kizárt, hogy te is sajtfüggőségben szenvedsz. Pánikra azonban semmi ok! Elvonóra, vagy elterelésre sem kell menned, csupán csak egy kis mértékletességre lesz szükséged. 

5 FURA KARÁCSONYI MENÜ A NAGYVILÁGBÓL 

EGYSZERŰ TÉLI GYÜMÖLCSDIÉTA - 3 NAPOS MINTAÉTRENDDEL! 

9 SZUPER RECEPT HÉTVÉGÉRE, HA UNOD A RÁNTOTT HÚST ÉS A HÚSLEVEST 

Ezek is érdekelhetnek

Friss