Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A rostok szerepe az egészséges étkezésben

Annak ellenére, hogy a jó emésztés egyik elengedhetetlen velejárója a megfelelő mennyiségű rostbevitel, a magyarok csak a napi mennyiség felét fogyasztják el napi étkezéseik során, vagy még annyit sem. Pedig a ballasztanyagok igen fontosak testünk zökkenőmentes működéséhez, így nem árt, ha jobban figyelünk táplálkozás közben az egyensúlyra.

Ezért fontosak a rostok

Az emésztés legfőbb támogatói a rostok. Fontos szerepük van a vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, valamint a koleszterin szinten tartásában is. Csökkentik az étvágyat, ugyanis hamar teltségérzetet okoznak, ezért nem véletlen, hogy a súlycsökkentő étrendek egyik alapvető hozzávalója, arról nem beszélve, hogy a méreg- és salakanyagok távozását is kiválóan segíti a szervezetből. A szénhidrátok felszívódását lassítja, így a vércukorszint-emelkedést is kordában tartja. 

Ezek tartalmazzák a legtöbb természetes rostanyagot

A zöldségek között:

  • kukorica
  • karalábé
  • petrezselyemgyökér
  • burgonya
  • kelkáposzta

A gyümölcsök között:

  • málna
  • ribizli
  • körte
  • szilva
  • szőlő

A hüvelyesek között: 

  • bab
  • lencse
  • zöldborsó
  • A gabona félék között
  • búzakorpa
  • lenmag
  • búzacsíra
  • Graham-liszt
  • zabkorpa

A szakértők szerint nagyon fontos lenne, hogy szervezetünkbe napi szinten legfeljebb 50 g, de legalább 30 g élelmi rostot vigyünk be. Ezért kéne úgy alakítani napi étrendünket, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek állandó elemei legyenek.

Így kezdd el

Ha laikusnak érzed magad a témában, és nem tudod pontosan, hogy miből mennyit fogyassz, kérd orvos, vagy dietetikus segítségét. Annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1,5-2 liternyi folyadékot is el kell fogyasztani a nap folyamán.

Zab reggelire

Összességében a zab olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, ami a szív és az erek egészséges és erős működését segíti, és hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. Egy adag zabpehelyben mindössze 130 kalória van, de tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, kitűnő fehérjeforrás és magas vastartalommal rendelkezik. Míg sok rostot és fehérjét tartalmaz, a hasznos tápanyagokhoz képest a benne lévő zsírtartalom igen elenyésző.

Egyenletesen tartja vércukorszintünket, így ha reggelire csempésszük be étrendünkbe, akkor tuti, hogy egy óra elteltével nem törnek ránk éhségrohamok. Prebiotikumokat tartalmaz, melyek olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek emésztetlen formában képesek eljutni a vastagbélbe, és ott segítik a jótékony hatású baktériumok szaporodását.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss