Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A rooibos áldás a szívnek

Ha szeretnél hosszú és boldog életet, akkor itt az ideje, hogy visszatérj a nagyszerű dél-afrikai klasszikushoz: a roobios teához. Egy izgalmas új kísérlet kimutatta, hogy a népszerű ital segíthet megelőzni a szívbetegségeket.

Cape Townban a Cape Peninsula Műszaki Egyetem kutatói elmondták, hogy ha egy nap hat csészével elfogyasztunk a rooibos teából, az igen pozitív hatást gyakorol az oxidációs zsírbontásra, a redox állapotra és a teljes zsírprofilra. E faktorokat teszik felelőssé a szívbetegségek széles körű elterjedéséért, mely évente több millió ember életét követeli világszerte.

Ez volt az első alkalom, hogy a rooibos tea lehetséges egészségügyi előnyeit embereken tesztelték. A kutatók, köztük a kísérlet vezetője, Dr. Jeanine Marnevick is izgatottak, hogy tanulmányuk úttörő lehet a jövő kutatásai és más fontos eredmények szempontjából. Állatkísérletek már kimutatták, hogy a rooibos tea előnyeit egy sor hasznos antioxidáns, a flavonoidok okozzák, melyek megtalálhatók a teában, a csokoládéban és a borban. A rooibos azonban egyedülálló módon tartalmazza az asphalatin nevű flavonoidot.

Hogyan készült a tanulmány?
Negyven férfit és nőt gyűjtöttek össze, 30 és 60 év közöttieket. Mindegyik résztvevőnél fennállt a következő kockázati tényezők közül kettő vagy több: magas koleszterinszint, magas vérnyomás, dohányzás, elhízás és/vagy családi anamnézis. Egyik résztvevő sem szedett gyógyszert. Hat héten át minden nap 6 csésze rooibos teát kellett inniuk, a nap folyamán egyenletesen elosztva.

A kísérlet résztvevői tejjel és cukorral, vagy anélkül itták a teát, mivel a zöld-és feketeteákkal végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy a tej nem csökkenti az antioxidáns hatást. A résztvevőket megkérték, hogy ne fogyasszanak más, flavonoidban gazdag ételt és italt a kísérletet megelőző két hétben, hogy biztos legyen az, a lehetséges hatásokat kizárólag a rooibos okozza. Ezután vért vettek tőlük, hogy így határozzák meg a hatást.

Jó hír a rooibos szerelmeseinek
A kutatók a vér két összetevőjének vizsgálatával mérték le a rooibos hatását. Az eredmények jelentős fejlődést mutattak, így csökkent a szívbetegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik napi hat csésze rooibos teát ittak. „Felfedeztük, hogy a rooibos segít megelőzni vagy lelassítani az érelmeszesedést illetve az artériák elmerevedését.” – mondta Marnewick.

A lehetséges szívre gyakorolt előnyök mellett a rooibosban nincs koffein, és tanninból is csak kevés. Nincs ismert mérgező hatása, így egy biztonságos, olcsó ital készíthető belőle, amit mindenki élvezhet.


Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss