Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A rétes, a strudel, a baklava és társaik

default user icon
SB
Manapság kevesen állunk neki rétest nyújtani, pedig nem olyan nagy ördöngösség. Feltétlenül szükséges hozzá egy nagy, körbejárható asztal, rétesliszt, asztalterítő, olaj, só és víz. És persze finom töltelék.

A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike. Persze nem csak az almás nagy kedvencünk, hanem a többi is: szilvásak, túrósak, káposztások, spenótosak, mindegyik jöhet. És cikkünkben szólunk még a rokonságról: baklavákról és burekekről.

Rétestörténelem

A magyar rétes szó a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Régen a rétes töltelék nélküli, sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt sütemény volt. A töltött változat a 17. századtól ismert. A rétes a 18. századtól terjedt el a Habsburg Birodalomban. Az első írásos rétesrecept 1696-ból származik, és a Bécsi Városi Könyvtárban őrzik.

A rétes rokonsága

A rétest az egész világon ismerik strudelként, miközben Közép-Kelet Európába szinte minden országában hagyományos étel. Szlovéniában štrudelj vagy zavitek, Csehországban závin vagy štrúdl, Romániában strudel, Horvátországban štrudla vagy savijača. A szerbek gibanica néven fogyasztják a sajtos, túrós rétest.

Közeli rokonai a baklava és a burek, melyek a mediterrán, török, arab, iráni konyha kedvelt csemegéi. A baklava az édességkedvelők nagy favoritja: ez rakott rétestészta diófélékkel, pisztáciával és sziruppal, mézzel, cukorral. Csokis változat is létezik.

A burek egyes fajtái már erős keveredést mutatnak más tésztafélékkel. Kinézetében már jobban közelítenek a leveles tészták csoportjához, sőt sokan oda is sorolják őket. Tortaformában vagy háromszögben kisütött, sós túróval, fetával, hússal töltött finomságok ezek. Sós formái gyakran szezámmaggal megszórtak. Gyümölcsös is létezik.

A rétesliszt

A jó rétes a jó liszttel kezdődik. Már lehet kapni teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapot is, otthoni készítés esetén maradjunk a réteslisztnél. De mi is az a rétesliszt? Grízes, darás vagy kétszer fogós lisztnek is nevezik, a finomlisztnél lágyabb lisztfajta. Régen nullás lisztnek is hívták. Lisztkódja: BFF 55.

Tésztanyújtás

Nagyanyáink a rétestészta nyújtásával bizonyították háziasszonyi képességieket, hiszen akkoriban még nem lehetett minden közértben konyhakész rétestésztát kapni. A tésztanyújtási hadművelet gyakran az egész konyhát elfoglalta, de egy nagy asztalnyi hely biztosan kellett hozzá. A jó rétestészta olyan vékony, hogy egy szerelmeslevelet - rosszabb napokon az újságot - el lehet olvasni, ha alátesszük.

Töltelékek és formák

A tölteléktörténet végtelen történet. Szinte nincs is olyan alapanyag, ami kis fantáziával ne végezhetné rétestöltelékként. A legkedveltebbek a túró, meggy, alma, káposzta, de készülhet rétes spenótból, tökből, babból, krumpliból, mandulából, sütőtökből is, hogy csak néhány különlegesebb példát említsünk.

Kombinálhatjuk is a töltelékeket, a sós rétesekbe kerülhet hús és sajt is, a gyümölcsösekbe kerülhet túró, ricotta, de nem ismeretlen a meggyes-mákos vagy a tökös-mákos rétes sem... Ennek alapján az ízesítésnek tényleg csak a fantázia szabhat határt!

Ha már a fantáziánál tartunk... A rétestésztát nem csak a hagyományos rúddá tekert, megsütött, felvagdosott formában használhatjuk. Csinálhatunk apró batyukat, tekerhetjük a megtöltött rétest csigaformába, csinálhatunk rétestortát is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss