Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A piknikkosár titkai

default user icon
MME
Hölgyeim és Uraim! Aki az egyik legtökéletesebb gasztroélményre vágyik, az máris kezdhet készülődni. Egyszerű, különleges, utánozhatatlan, és egy egész életen át emlékezetes - ez a kétszemélyes piknik legnagyobb ismérve.

Persze bővíthetjük a kört barátokkal, családtagokkal, kollégákkal, ezzel együtt persze bővülhet az eszköztár is nagy kerek salátástálakkal, grillsütővel, nagyon sok vödör jéggel és rengeteg mentával a „limonádéhoz”, és komoly grillpartivá nőheti ki magát az egyszerű piknik.

De térjünk vissza egy pillanatra a meghitt piknikhez. Mi is a lényege? Természetesen a piknikkosár, illetve a termosz, a pezsgőspohár, az óriás pokróc, a kockás abrosz és műanyag tányérok. Kell még hozzá napsütés és árnyék, szabad levegő, nyugodt, csendes környék, netán egy tiszta tó. Ennyi a recept.

Ehhez társulhat egy változatos menü. Készíthetünk mediterrán típusút, magyaros jellegűt, ropogós és lágy bagetteket, friss zöldekkel vagy sok sajttal készült salátával. A variációk tárháza kifogyhatatlan, így bármikor újíthatunk egész nyáron.

Grillcsirkés kuszkuszsaláta

Hozzávalók:
1 grillcsirke
25 dkg kuszkusz
3 különböző színű kaliforniai paprika
3 db paradicsom
2 szál újhagyma

bors
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál málnaecet (vagy fehérborecet)
fél csokor petrezselyem

Elkészítése: A grillcsirkét besózzuk, ropogósra sütjük.

A kuszkuszt 4 dl forró, sós vízzel leforrázzuk, és lefedve 15 percet állni hagyjuk.

A paprikákat sütőben megsütjük, lehúzzuk a héjukat, apróra vágjuk. A paradicsomot és az újhagymát összevágjuk, majd a kuszkusszal összeforgatjuk.

A csirkét szálaira tépkedjük, ezt is a salátához keverjük. Olívaolajjal, ecettel meglocsoljuk, és az apróra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk.


Currys mártogatós

Hozzávalók:
3 evőkanál mascarpone
2 evőkanál majonéz
1 evőkanál madras curry
2 paradicsom
1 csokor koriander
fél mangó
Valamint:
sárgarépa
uborka
cukkini
paprika felcsíkozva
grissini

Elkészítés: A majonézt összekeverjük a curryvel és a mascarponéval. A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héjukat, a magokat kiszedjük, apróra kockázzuk. A mangót meghámozzuk, apróra kockázzuk, a kariandert felaprítjuk. Az előkészített alapanyagokat összekeverjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, és 8-10 centis rudacskákra vágjuk, a mártogatóssal kínáljuk.

Meggyes pezsgő

Hozzávalók:
50 dkg meggy
5 dl jégkocka
1 üveg finom pezsgő

Elkészítés: A meggyet kimagozzuk, leturmixoljuk a jégkockával, hozzáöntjük a pezsgőt, és ezzel 10 másodpercig turmixoljuk még. Termoszba öntjük, lezárjuk, és már mehet is a piknikkosárba.


A termosz titka

A piknik egyik legelengedhetetlenebb eszköze a termosz. Mivel a hideget hidegen, a meleget melegen tartja, kitűnően használható az időjáráshoz alkalmazkodva. Készíthetünk benne forró cukkinilevest, melyhez a zsemlekrutont külön tálaljuk, vagy meleg szilvalevest nagyobb darab gyümölcsökkel, tálaláskor az előre pirított mandulaszeletekkel megszórva, vagy csak egy egyszerű tejfölös burgonyakrémlevest sok-sok pirított császárszalonnával. Mindezek elkészíthetőek hidegen is, és egy szép vastagfalú műanyag pohárban kitűnő előétel lehet.

És persze fontos a desszert. A fent leírt pezsgős gyümölcskoktél az egyik nagy kedvencem, és a szezon kínálata szerint különféle gyümölcsökkel lehet variálni. A szezon elején jöhet a nagy klasszikus, az epervelővel és sok jéggel felöntött pezsgő. Majd cseresznyés, meggyes, málnás és  ribizlis variációkat kóstolhatunk, később barack és körte ízesítheti a pezsgőt. És milyen érdekes: a pezsgő mindig, mindegyikhez jól passzol.

Vigyázzunk azért a napon az alkoholfogyasztással, mert a napsütés és a pezsgőkoktél kifejezetten veszélyesen tudnak hatni…

Praktikus tippek piknikhez

Ha jót akarunk magunknak, mindig műanyag, eldobható edényeket használjunk. Nem kell mosogatni, és teli hassal, csörömpölve visszacipelni, vagy a bicaj csomagtartóján egyensúlyozni, hanem egyszerűen a legelső kukánál ki kell hajítani az egészet.

A hússal óvatosan bánjunk, nem bírják sokáig a meleget, úgyhogy igyekezzünk hamar megenni, vagy sovány húsokat készíteni. Erre tökéletes a grillcsirke. kevés a zsírja, és önmagában vagy ételbe komponálva is jól fogyasztható.

A zöldségeket nem kell félteni, a melegben is elvannak hosszú ideig, csak a majonézes mártásoktól kíméljük meg őket, és persze a gyomrunkat főként.

Éljen a piknikezés!

Ezek is érdekelhetnek

Friss